'Frisk, fræk og forelsket' - stumfilm med levende musik


Tirsdag den 16. oktober kl. 19.00 viser Cinemateket den elegante og morsomme stumfilm 'Frisk, fræk og forelsket' ('The Patsy', 1928) af den amerikanske instruktør King Vidor. Filmen vises med klaverledsagelse af Lars Boutrup.

King Vidor (1884-1982) stod bag mere 50 film og huskes først og fremmest for sine store økonomiske succes'er - krigsfilmen 'Den store Parade' (1925), 'Duel i solen' (1946) og 'Krig og fred' (1956). Vidor var dog ikke primært interesseret i at få kasseapparatet til at ringe, skønt han befandt sig godt i systemet i Hollywood. Han instruerede kommercielle opgaver og egne idéer med samme ildhu og professionalisme. Vidor brugte lærredet som udtryk for håb og tro på mennesket og fremtiden.

Om 'Frisk, fræk og forelsket'Da Rialto i april 1929 kunne præsentere den nye Vidor film med Marion Davies i hovedrollen var pressen begejstret. "King Vidor er en æstetisk og talentfuld, spillevende Instruktør, og selve Lystspillet saa muntert og af saa fornøjelig en Idé, af saa pudsigt groteske Situationer og saa elegant og morsomt spillet, at man overgav sig paa Naade og Unaade. Det var en storartet fornøjelig Aften!", skrev "Sind og Samfund".

Over for Marie Dressler i rollen som den noget fremturende mor, afslørede Davies et stort komisk talent, som hidtil ikke havde været det dominerende. Hun er en både energisk, varm og charmerende comedienne. Nyd hende i parodier på både Lillian Gish og Pola Negri.

Filmen har engelske mellemtekster. Tak til Library of Congress for lån af kopien.
Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412.