Funny Bones - dobbelt så sjov!

I morgen tirsdag den 27. september har du mulighed for at opleve Dirch Passers komiske talent på et tidligt stadie, når Cinemateket viser 'Den store gavtyv' fra 1956. Derudover må du ikke gå glip af den mest fandenivoldske western-parodi, når vi blænder op for Mel Brooks' 'Sheriffen skyder på det hele' søndag den 2. oktober.

Alle taler om Martin Zandvliets film 'Dirch' - filmen der som bekendt baserer sig på en af dansk histories allerstørste skikkelser. Dette giver god anledning til at vise en af Dirch Passers tidlige latter-perler - 'Den store gavtyv' fra 1956 - en fin og ’farlig’ krimi-komedie om en bande (gav)tyve, der lader sig inspirere af en krimiforfatter til at begå et kup på spektakulær vis. Filmen er instrueret af Johan Jacobsen og er faktisk en genindspilning af hans egen 'Ballade i Nyhavn' fra 1942. Denne version fra 1956 ligger dog helt og holdent i hænderne på Dirch Passer, der, med Morten Piils ord, "er det hele værd, fordi instruktøren aldrig lader ham gå helt amok", sådan som det så ofte skete siden hen, da han blev en stor stjerne. 

'Den store gavtyv' viser vi tirsdag den 27. september 

Mange kalder 'Sheriffen skyder på det hele' for Mel Brooks' bedste film og denne bindegale western-parodi er da også et bombardement af skøre jokes og gags - et respektløst, om end frydefuldt, angreb på al god smag. Filmens helt er den sorte jernbanearbejder Bart (Cleavon Little), som i stedet for at blive hængt udnævnes til sherif i byen Rock Ridge. Hans hudfarve og lapsede påklædning betyder, at han har svært ved at blive accepteret, men sammen med den fordrukne revolvermand Waco Kid (Gene Wilder) får Bart alligevel sat sig i respekt. Dog kender Bart og Waco Kid ikke til den grådige jernbane-baron Hedley Lamarrs skumle planer bag Barts sherif-udnævnelse.

'Sheriffen skyder på det hele' viser vi søndag den 2. oktober