’The Gatekeepers’ – en virkelighedens spionthriller: ”Tankevækkende, kontroversiel, aktuel”

MÅNEDENS DOKUMENTAR i Cinemateket er Dror Morehs Oscar-nominerede ’The Gatekeepers’ om den israelske efterretningstjeneste. Se den kontroversielle og roste film 23.-29. januar.

I den øjenåbnende, Oscar-nominerede dokumentar ’The Gatekeepers’ møder vi seks bramfri eks-chefer for den israelske efterretningstjeneste Shin Bet, der i 80’erne erstattede Mossad. De har alle siddet tæt ved skiftende præsidenters ører. De har formet Israel/Palæstina-konflikten – og de har haft vidt forskellige tilgange til den.

De seks mænd (herunder Carmi Gillon, som er tidligere ambassadør i Danmark,) besidder både klarsyn, vrede, fortrydelse, håb – og retorisk snilde. Angiveligt har de aldrig tidligere udtalt sig offentligt om deres arbejde og åbner herved op for nye indfaldsvinkler til konflikten – ikke ulig Errol Morris’ close-up på det amerikanske militærs inderste maskinrum, ’Standard Operating Procedure’.

Cinemateket viser filmen i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival 23.-29. januar. Pressen skriver bl.a:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”Dokumentar om Israels efterretningstjeneste er som en virkelighedens spionthriller. Tankevækkende … kontroversiel … aktuel.” (Dorte Hygum Sørensen, Politiken)

★★★★★ ”Uanset hvor forskellige de seks Shin Bet-ledere er - og de virker meget forskellige i blødhed og hårdhed - er de enige om at Israels kamp mod sine indre fjender kun er blevet mere og mere kompleks og at det er nødvendigt alt at føre en dialog med sin fjende. Vejen hen til den konklusion bringer os forbi store dramaer, gode røverhistorier, eftertænksomme analyser og brutale tanker - langt ind i staten Israels forvirrede sjæl.” (Per Juul Carlsen, DR Kultur)

★★★★★ ”Giver dig en nuanceret og utrolig spændende indsigt i en lukket organisation … Jeg sad i hvert fald klistret til stolen med FULD opmærksomhed … med en fornemmelse af, at jeg her var vidne til en sjælden og VIGTIG fortælling” (Maria Månson, Filmselskabet DR K)

★★★★★ ”’The Gatekeepers’ er virkelig en film, man bør se. Materialet er simpelthen næsten for godt til at være sandt” (Andreas Saxild, Filmmagasinet Nosferatu)

★★★★★ ”En veludført film, der kan gøre en forskel.” (Sara Prahl, cinemaonline.dk)

★★★★ ”Dror Moreh er tydeligt interesseret i en åben diskussion om Israel og Palæstina-konflikten og sætter spørgsmålstegn ved den militante og forhandlingsafvisende holdning, som Shin Bet i sit blotte eksistens har været eksponent for.” (Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten)

”Åbenhjertighed og selvkritik er ikke just, hvad man forventer fra tidligere ledere af den israelske efterretningstjeneste. Men det er ikke desto mindre, hvad man får i Dror Morehs Oscar-nominerede dokumentarfilm, ’The Gatekeepers’.” (Lars Movin, information)

Tid: 23.-29. januar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12