Glenn Gould - en gådefuld musikalsk poet

Han var en ener og en af det 20. århundredes største pianister. Cinemateket hylder Glenn Gould og viser søndag den 9. oktober den prisvindende dokumentarfilm om mennesket bag geniet - 'Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould'.

De fleste elskere af klassisk musik har Glenn Goulds indspilning af Bachs Goldberg-variationer stående i reolen, men hvilket slags menneske var den talentfulde, canadiske pianist egentlig?

Gudsbenådet excentriker

Filmen giver et nuanceret billede af en gudsbenået pianist, hvis liv i rampelyset indskrænkede sig til blot ni år. Gould blev et ikon i den klassiske musikverden på linje med filmens James Dean og var en kunstner med excentriske vaner; publikum undrede sig vedvarende over hans handsker og den særlige lave stol, snedkereret af hans far, han altid medbragte til sine koncerter.

Mennesket bag kunstneren

Via private filmoptagelser og interviews med bl.a. tidligere kærester indkredses hans tanker om musik, og vi får et kig ind i hans privatsfære: Når han synger ved klaveret som i trance, bliver uenig med Leonard Bernstein om en musikalsk fortolkning, og når han fortæller om sin hypokondri og overraskende karriereskift til producent som kun 31-årig. Glenn Gould døde i 1982 kort efter sin 50-års fødselsdag.

'Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould' vises søndag den 9. oktober kl. 16:30.