GoodPlanet weekend: Nobelprisvindere, og film til at få sindet i kog

GoodPlanets program for weekenden byder bl.a. på debat med Nobelprisvindere, og en stribe banebrydende og opsigtsvækkende dokumentarer. Alle arrangementer er gratis.

Hver dag kl. 10.00 viser Cinemateket og GoodPlanet luftfotografen og aktivisten Yann Arthus-Bertrands store klima-projekt '6 Billion Others', Climate Voices'. 600 øjenåbnende mini-interviews med mennesker, der i hverdagen lider på grund af de store miljøændringer.

Fredagens program – nødråb fra en planet i krise

13:45: ‘The Great Squeeze’
Vores verden er bygget op omkring olie. I landbrugsmaskiner. Til transport. Olie er drivkraften næsten overalt. Jorden er ved at blive udpint, og filmen viser hvordan vi, i vores overforbrug af ressourcer, er i færd med at sejre os selv – og planeten - ihjel.

15:00: ’The 11th Hour’
Tiden for vores ophold på Jorden nærmer sig den ellevte time. Denne film - produceret og fortalt af Leonardo DiCaprio – undersøger hvordan vi er nået frem til denne situation, og giver gode aktive råd med på vejen, så vi kan forandre verdenen i dag.

17:00: Film og debat: økonomien i økologien
Panelet vil diskutere sammenhænget mellem bæredygtige miljøløsninger og den globale økonomi. Fokus vil især være, hvordan klimaforandringerne vil ændre økonomien. Før debatten vises filmen ’What is the Economy for, anyway?’. Et finurligt blik på kapitalismen, og hvordan øget kapital ikke øger lykken.

20:00: ’Age of Stupid’ - mød instruktøren
Året er 2055. I en ødelagt verden sidder en ensom bestyrer af et mediearkiv og kigger på filmklip fra 2008. Frem fra arkivet finder han klip efter klip, der indeholder tydelige spor af de markante klimaforandringer, som Jorden har gennemgået. Med 'The Age of Stupid' har Franny Armstrong skabt en bemærkelsesværdig film, der på fascinerende vis kombinerer traditionel dokumentar med elementer af science fiction og animation.

Lørdagens program – globalt overforbrug

12:00: ‘Crude – Journey of Oil’
‘Crude – Journey of Oil’ er intet mindre end 160 millioner års olierejse, kondenseret til 90 minutter. Hvad er olie egentlig, og hvordan er vi blevet afhængige af dette råmateriale, og ikke mindst hvordan bryder vi cirklen?

13:45: ’Manufactured Landscape’
Edward Burtynsky er en verdensberømt fotograf, anerkendt for sin evne til at skabe smukke landskaber og motiver ud af samfundets affald. I denne dokumentar følger vi ham gennem Kina, idet han tager billeder af efterveerne af den massive industrielle revolution landet marcherer igennem.

15:00: ’Flow – for the Love of Water’
Den vigtigste ressource på jorden er i gang med at blive privatiseret. Filmen stiller spørgsmålstegn ved noget, de fleste af os tager for givet. Vand. Gennem interviews med videnskabsmænd og aktivister tager vi hul på en konflikt, der i al sin enkelthed går ud på: Skal vand være for alle?

16:30: Diskussion med æresgæst Wangari Maathai, samt filmen ’Taking Root’
Wangari Maathai fik en simpel idé, men bagved idéen var en stålfast vilje til at stå imod politisk korruption, og økonomisk og økologisk uansvarlighed. I protest over stigende træfældning i Kenya, organiserede hun den politiske organisation ”The Green Belt Movement”, og i dag har de plantet over 40 millioner træer. Hun vandt Nobels fredspris i 2004 for sit utrættelige arbejde, både som økologisk aktivist men i høj grad også for hendes arbejde med at skabe demokratiske tilstande i Kenya. Filmen ’Taking Root’ fortæller hendes historie, og sammen med instruktøren beærer hun Cinemateket med et besøg, hvor hun fortæller mere om sin organisation, og om de miljømæssige udfordringer vi står overfor i Afrika.

20:00: Debat med Nobelprisvinder Dr. Rajendra Pachauri
Dr. Rajendra Pachauri modtog i 2007 Nobels fredspris for sin indsats som formand for IPCC, et FN-panel som samler og videregiver vigtige begivenhederne indenfor klimaforandringer. Det er IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), som har lagt fundamentet for vores viden om de kolossale udfordringer vi står overfor, og som kommer med løsningsmuligheder.

21:00: ’Food, Inc.’
Vores madkultur har ændret sig mere de sidste femten år end på de forrige hundredetusinde. Med den simple konstatering begynder en grundig afklædning af den korrupte, amerikanske fødevareindustri. Utallige af emballagens billeder af glade landmænd på traktorer er en stor fed løgn. I dag er 99% af al fødevareproduktion i USA i store, specialiserede industribygninger eller på landområder, der minder om stadionanlæg. I 'Food Inc.' ser vi på konsekvenserne af madens industrialisering.

Søndagens program - nationer, foren jer

12:00: ‘Last Supper for Malthus’
Hver nat går en milliard mennesker sulten i seng. Og det er ikke kun uartige børn, men derimod resultatet af politisk uansvarlighed, og griskhed, som tvinger folk til at flygte fra hus og hjem. Dokumentaren retter en heftig kritik mod en politisk motivation, der udelukkende baserer sig på finansiel succes.

13:15: ‘The End of Poverty’
Fattigdommen i Afrika skete ikke bare. Det begyndte med kolonidannelser og slaveri, som endte med at fratræde hele lande deres ressourcer. I dag er problemet blevet gæld. Afrika finansierer Europa og USA's overforbrug, mens landet synker ned i en bundløs fattigdom.

15:10: ‘Let's Make Money’
Money, Money, Money. Verdenen drejer rundt i mammons tegn, og i ’Let’s Make Money’ sætter instruktør Erwin Wagenhofer fingeren på pengepulsen, og forsøger at gøre rede for et økonomisk system, der simpelthen ikke hænger sammen på globalt plan.

17:00: Debat: Mødet med klima-katastrofer
I en debat med repræsentanter fra fem FN-organisationer (ISDR, UNEP, UN-HABITAT, IPCC og WMODE) diskuteres klimamæssige katastrofer. Hvordan kan vi håndtere de miljømæssige konsekvenser ved de kommende katastrofer?

20:00: ’8’ med NGO-debat
’8’er en antologifilm om miljøet, om konsekvenser og problemstillinger. De otte kortfilm er bl.a. instrueret af Jane Campion, Gus Van Sant, Wim Wenders og Gael García Bernal. Filmen er oplæg til en debat med en række upolitiske hjælpeorganisation, såsom Care og WWF.

Cinemateket og GoodPlanet sætter fokus på de voksende miljøproblemer som truer klodens fremtid. Gennem film, debatter og nyttige indspark dukker både nye spørgsmål og innovative løsninger frem. Kom ind i varmen, og vær med til at skrue op for miljødebatten i biograferne - eller over en kop kaffe i Asta Bar, som i hele perioden vil være bemandet af repræsentanter fra GoodPlanet.

Læs mere om GoodPlanets program:
http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Serie.aspx?serieID=4732
og på GoodPlanets egen hjemmeside:
http://www.goodplanet.org/copenhagen/index.php