Gyser-jubilæum med stumfilmskoncert

På fredag 23. maj skaber tre kunstnere en ny lydside til historiens første dobbeltgænger film, der netop er fyldt 100 år: ’Studenten fra Prag’. Medlemmer af Cinemateket kan tage en gratis gæst med.

Forvent eksperimenterende beats, synthesizere, pedal-effekter og nye bevidsthedstilstande, når Cinemateket bringer tre kunstnere fra den internationale musikscene sammen for første gang. På fredag skaber de tre live en ny lydside til historiens første dobbeltgænger-film, der netop er fyldt 100 år: ’Studenten fra Prag’.

De tre kunstnere

SØS Gunver Ryberg: Dansk komponist, lydkunstner og performer, der arbejder i feltet mellem lydkunst og elektronisk musik. Hun er blevet præmieret for sin musik og konstante vilje til at søge nye udtryk.

Cristian Vogel: Berlin-bosat komponist, musikproducer og performer, internationalt kendt for sine improvisationskoncerter, sine kompositioner til moderne dans og talrige studieproduktioner. Han har været banebrydende på den elektroniske musikscene i flere år.

Hanno Leichtmann: Producer, musiker og kurator, spiller for tiden i bands som Denseland (med David Moss og Hannes Strobl) og Groupshow (med Jan Jelinek og Andrew Pekler).

En gyserklassiker, få har set
100-års-fødselaren ’Studenten fra Prag’ har også et andet dansk islæt, nemlig instruktøren danskeren Stellan Rye, der døde som krigsfange under 1. verdenskrig kort efter filmens premiere i 1913.

I sin første store horrorrolle ses Paul Wegener (’Der Golem’) som studenten, der sælger sit spejlbillede til djævelen. ’Studenten fra Prag’ er blevet kaldt verdens første horrorfilm og var i alt fald visionær både i tematik og teknik. Selve doppelgänger-motiver er skildret visuelt via en række fikse effekter, der giver Wegener lejlighed til – atter som den første i filmhistorien – at spille over for sig selv.

Glæd dig til en tysk film, der har gotikkens dramatiske schwung og samtidig synes at foregribe 1. verdenskrigs misantropi og retningsløshed.

Arrangementet er lavet i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark, Wundergrund og Det Danske Edgar Allan Poe Selskab. Medlemmer af Cinemateket kan tage en gratis gæst med.

Tid: ’Gyser-jubilæum med stumfilmskoncert’. Fredag 23. maj kl.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12