Indfølt og poetisk portrætfilm om Harry Dean Stanton

MÅNEDENS DOKUMENTAR. I den poetiske og musikalske portrætfilm "Harry Dean Stanton: Partly Fiction" kæmper instruktøren Sophie Huber for, gennem musikken og med hjælp fra David Lynch, at få åbnet op for den gådefulde enspænder Harry Dean Stanton. Dokumentaren vises 10.-16. januar.

I portrætfilmen "Harry Dean Stanton: Partly Fiction" forsøger den schweiziske instruktør Sophie Huber at trænge ind til sin reserverede og gådefulde hovedperson, 86-årige Harry Dean Stanton. Stanton kan til næste år fejre 60 års jubilæum som skuespiller. Han har medvirket i over 250 film, herunder syv af David Lynch, der også kigger forbi til en kop kaffe i filmen. Desuden ses fine interviews med bl.a. Wim Wenders, som gav Stanton hans eneste hovedrolle – i "Paris, Texas" fra 1984. Portrætfilmen er smukt fotograferet i sort/hvide nærbilleder fra lejligheden i Los Angeles og farve til Stantons barbesøg og natlige køreture rundt i storbyen. 

"Harry Dean Stanton: Partly Fiction" indeholder klip fra nogle af Stantons vigtigste film, hvoraf Cinemateket i januar præsenterer fire i tilknytning til Månedens Dokumentar.

Anmelderne skriver:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥  "Det er da også i høj grad Stantons fascinerende ansigt, der gør filmen om ham til en oplevelse med blandt andet klip fra hans filmpræstationer, i sorthvide interviewpassager med ham og i en anden gennemgående idé: farvebilleder af Stanton siddende på bagsædet af en taxa." (Dorte Hygum Sørensen, Politiken)

★★★★ "Stanton er blevet noget af en legende i Hollywood og han er tydeligvis stadig meget respekteret, og det bliver formidlet på en rørende facon i dokumentaren, der desuden er smukt filmet af Seamus McGarvey." (Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten)

★★★★★ "Man behøver ikke at have noget forhåndskendskab til manden for at se 'Harry Dean Stanton: Partly Fiction'. Selv hvis man på forhånd kun kan identificere ham som 'ham dér fra den dér film', er der masser at hente og blive klogere af i månedens dokumentar i Cinemateket." (Thomas Borgstrup, Filmz.dk)

"Mødet med virkelighedens Harry Dean Stanton rammer som et langsomt detonerende og umådeligt livgivende chok, der bliver siddende i kødet længe efter biografoplevelsen." (Lars Movin, Information)

Tid: 10.-16. januar

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.

Billetter: Online og på tlf. 3374 3412