Jeanne d'Arc med improvisationsstærk ny musik

STUMFILM MED LEVENDE MUSIK. Cinemateket lader et af filmhistoriens stolteste momenter gennemgå en musikalsk nyfortolkning, når et af Danmarks mest velspillende musikensembler, det anerkendte barok- og klassik-orkester Ensemble MidtVest, akkompagnerer Carl Th. Dreyers ’Jeanne d'Arcs lidelse og død’. Tirsdag den 23. september kl. 20.00.

Carl Th. Dreyers skildring af retssagen mod Jeanne d'Arc i 1431 er en milepæl i filmhistorien med Maria Falconetti i hovedrollen som Jeanne d’Arc, hvis intense præstation udødeliggjorde brugen af close-ups. Filmen var banebrydende med sit intense psykologiske portræt af den religiøse helgeninde, der bliver en brik i et storpolitisk spil og ofrer livet for sin tro. Samtidig var filmen stilistisk nytænkende med sin brug af ubarmhjertigt skarpe nærbilleder, der sætter fokus på det menneskelige ansigt, hvor de sjælelige dramaer udspiller sig med voldsom intensitet. Som Dreyer sagde: "Alt menneskeligt udtrykkes i ansigtet, idet ansigtet er sjælens spejl".

Det anerkendte barok- og klassik-ensemble Ensemble MidtVest turnerer dette efterår med Dreyers film tilsat en improvisationsstærk firemands-besætning: Cello, violin, obo og klaver. Bag tangenterne sidder Ronen Thalmay, der ud over at være fast stumfilmspianist i Cinemateket også er ensemblets mangeårige samarbejdspartner.

Improvisation og stærke ledemotiver

Ronen Thalmay skriver selv om det musikalske koncept, han er ved at udvikle til 'Jeanne d’Arc': "Der er tale om en musikalsk lydkulisse, der består af en række temaer og motiver som væver sig ind i hinanden som konsekvens af filmens handling. Musikkens klanglige inspiration ligger i perioden 1880-1920, men der kan forekomme passager af mere nutidig karakter. Ambitionen er at skabe et krydsfelt mellem komponeret musik og improviseret musik, hvor publikum oplever en konstant udviklende musikalsk helhed der komplementerer den visuelle filmiske oplevelse."

Jeanne d’Arcs sidste dag

'Jeanne d'Arcs lidelse og død' er historien om en religiøs helgeninde, der ofrer livet for sin tro, og som bliver en brik i et storpolitisk spil. Et indledningsbillede viser den originale forhørsprotokol fra 1400-tallet. Dreyer lader processen udspille sig over en enkelt dag, Jeannes dødsdag den 30. maj 1431. De 29 forhør bliver slået sammen til ét. Processen mod Jeanne d'Arc føres af et stort tribunal af munke og retslærde med hårde og sardoniske ansigter. Den lænkede Jeanne indrømmer, at hun mener sig sendt af Gud for at redde Frankrig.

Jeanne bliver brændt levende, og hendes død overbeviser folket om, at hun var en helgen. Oprøret bryder løs.

Filmen, som varer ca. 97 minutter, blev uropført i Danmark den 21. april 1928 og fik fransk premiere i Paris et halvt år efter den danske, nemlig 25. oktober 1928.

Billetpris: 100/75 kr. Billetter skal afhentes senest dagen før koncerten. Arrangeret i samarbejde med Wundergrund On Tour.

Tid: ’Stumfilm med levende musik: Jeanne d’Arc’. Tirsdag den 23. september kl. 20.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34