Jørgen Leth i Cinemateket på sin 70-års fødselsdag


Den internationalt anerkendte filminstruktør, digter og journalist Jørgen Leth fylder 70 år den 14. juni. Jørgen Leth besøger Cinemateket på sin fødselsdag og fortæller om sine film i samtale med filmkritikeren, forfatteren og instruktøren Lars Movin, der har fulgt Leths film- og forfatterkarriere på tæt hold, og som har skrevet introduktionsteksten til den første DVD-boks af seks, som rummer hele Jørgen Leths produktion. Den udgives netop den 14. juni. Senere samme aften introducerer Jørgen Leth 'Notater om kærligheden', der er en af de fem film i DVD-boksen (som desuden indeholder 'Det perfekte menneske', 'Det gode og det onde', 'Livet i Danmark' og som ekstramateriale den helt nye produktion 'Tropical mix').
Jørgen Leth har siden 1950'erne været aktiv på den danske kulturscene. Han skabte opmærksomhed med sine tidlige dybt originale kortfilm 'Det perfekte menneske' og 'Livet i Danmark', der ironiserer over dokumentarfilmgenren. Og han fik et internationalt publikum med de berømte lange dokumentarfilm om cykelløb, 'Stjernerne og vandbærerne' og 'En forårsdag i helvede', der fortolkede cykelløbets "mytologi". Han har desuden lavet essayistiske rejsefilm som 'Det legende menneske' og semi-fiktive værker som 'Udenrigskorrespondenten' og 'Notater om kærligheden'.
Program:Cinematekets Boghandel kl. 16.30: Jørgen Leth i samtale med Lars Movin. Bio Carl kl. 18.00: Jørgen Leth introducerer 'Notater om kærligheden' (1989), som vises i ny kopi.
Notater om kærligheden'Notater om kærligheden' er hverken en dokumentarfilm eller en egentlig spillefilm, men et billeddigt. Claus Nissen bruges som gennemgående figur. En række nøgternt registrerende tableauer illustrerer kærligheden og dens udtryksformer, dels ud fra instruktørens egne associationer, dels hos mennesker på den anden side af jordkloden. Jørgen Leth fører blandt andet tilskueren til Trobriandøerne i Melanesien, hvor hans "helt", etnografen Bronislaw Malinowski, i 1920'erne udførte banebrydende feltforskning i de indfødtes seksualliv.Her kan du læse mere om arrangementet med Jørgen LethProjektet Jørgen Leth på DVD er muliggjort med generøs støtte fra Møllehegnet Holding A/S. DVD-boksen vil være til salg i Cinematekts Bog- & Videohandel på dagen til pris 299 kr.Billetter til 'Notater om kærligheden' kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412.