Kick Off - Så' der fodbold

Med dette kick off før sommerens VM i Sydafrika betoner Cinemateket i hele maj måned – i samarbejde med Kunsthallen Nikolaj – at film og fodbold har andet end (spille)længden til fælles.

"Fodbold er ikke et spørgsmål om liv eller død. Det er vigtigere end det," sagde den gamle Liverpool-manager Bill Shankly. Det samme kunne man sige om film. Film og fodbold udviklede sig sideløbende og understøttede hinandens popularitet. Vi præsenterer otte fodboldfilm fra næsten lige så mange lande. Film, der viser bold-dramaer såvel på som udenfor banen. 

Fantastiske fodboldfilm


I filmserien 'Kick off – så' der fodbold' kan man opleve: Engelske toptrænere i nærmest psykotisk strid i danmarkspremieren på 'The Damned United' (2009). Nærgående portræt af myten Zidane hvis mindste bevægelser dokumenteres af sytten 35mm-kameraer i real-time i 'Zidane A 21st Century Portrait' (2006). Ken Loach og Eric Cantona i smukt samarbejde i 'Looking for Eric' (2009). Underholdende dokumentar om fodboldlegenden Pelé, i 'Pelé Forever' (2004), hvor man bliver præsenteret for 300 af hans i alt 1281 mål!

Oplev også en af alle tiders flotteste fodboldfilm 'The Arsenal Stadium Mystery' (1939) hvor en Scotland Yard-assistent skal opklare et mordmysterium assisteret af Arsenals virkelige 1939-mandskab! (vises med forfilmen 'The Saturday Men', 1962). Og endelig John Hustons spillefilmklassiker 'Victory' (1981), hvor ubehjælpelige skuespillere med en bold mellem benene møder ligeså fortabte boldgenier med replikker – filmen indeholder filmhistoriens vel nok flotteste saksespark.

Fodbold, kvinder forstår – med Luna Christofi

Den 13. maj byder vi på arrangementet 'Der er så meget, kvinder (ikke) forstår' med bl.a. dokumentarfilmen '… Og det var Danmark' (2008) og fodboldekspert, forfatter og TV3-kommentator Luna Christofi, som vil mane nogle myter om kvinder og fodbold i jorden. Det samlede program indbefatter:

- Guidet tour gennem udstillingen 'Kick off – samtidskunst og fodbold' i Kunsthallen Nikolaj
- Byg-selv-burgere med fadøl i Restaurant SULT i Cinemateket
- Bonzini-fodboldbord og storskærm med videoværker
- Et farverigt tilbageblik på det danske fodboldlandsholds forvandling fra amatører til helte i årene 1979-92 i dokumentarfilmen '… Og det var Danmark' (2008) – med oplæg af Luna Christofi.

Læs mere og bestil billetter til denne dag i fodboldens tegn.

Bedre opvarmning kan ikke tænkes, før det går løs i Sydafrika!