Kurz in Berlin – ni prisvindende kortfilm om Muren

Ni prisbelønnede og meget forskellige kortfilm om livet omkring Berlin-muren. Serien præsenteres af festivallederen Heinz Hermanns den 21. november kl. 16.30.

I 38 år trak Berlin-muren en dødbringende grænselinje gennem Tysklands gamle hovedstad og stod som et konkret symbol på landets deling.

’Kurz in Berlin’ omfatter ni værker, som tematiserer tilværelsen på begge sider af ’Die Mauer’ – før og efter Murens fald for 20 år siden. Selskabet Interfilm, der står bag Berlins internationale kortfilmfestival, har sammensat et unikt kortfilmprogram, der den 21. november kl. 16.30 bliver præsenteret i Cinemateket af festivalleder Heinz Hermanns.

Rundt om Die Mauer

I ’Ein Blick’ ser vi igennem linsen på et kamera en hel dag rettet mod Berlin-murens grænsestribe mellem Treptow og Kreuzberg. I hurtig gengivelse jager vi gennem en dagligdag med grænsebevogtning, ophængning af tøj, bordtennis og tysk-tysk galskab.

'In-Sight’ (1987) skildrer hverdagen langs grænselinjen mellem Treptow og Kreuzberg, og i den animerede dokumentar 'The Other Side' (2007) fortæller en række mennesker om deres barndom ved Muren. Hvad de har til fælles er, at ingen vidste, hvad der foregik på den anden side.

'DEFA Disco 18 Berlin' (1977) er et hyldestportræt af Østberlin i 1970'erne med soundtrack af Günther Fisher – en af de mest kendte østtyske jazzmusikere – og 'Berlin Blue' (1989) dokumenterer Muren som projektionsflade for kunst, historie – og visioner.

Die Mauer i Cinemateket

Cinemateket fejrer i november måned Murens fald med en serie knugende, poetiske og humoristiske film bl.a. Oscarvinderen 'De andres liv'. Den 19. november åbner serien med fortællinger fra DDR af musiker Torben Steno, efterfulgt af dokumentaren ’The Beauties from Leipzig’ og tysk cabaretpop fra Channe Nussbaum & Spielniks.

Serien følges op med en fotoudstilling i Filmhuset. Magien i de stærke, poetiske, humoristiske fotografier  - af 14 øst- og vesttyske fotografer - ligger ikke mindst i den synlige autenticitet. Gennem billederne genoplever vi Berlinmurens fald for 20 år siden. Serien og udstilling er kommet i stand via samarbejde med Goethe Instituttet.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.