MACISTE: Italiens Herkules. Stumfilm med live-musik

Han er en af de mest mystiske og mest populære figurer i den italienske filmhistorie. Han kan klare jordskælv, vulkanudbrud, menneskelig utugt, ordner paragrafferne i Oldtiden såvel som i 1700-tallet, ja, han skal såmænd nok vende levende tilbage fra Helvedes forgård.

Maciste er navnet. Han var en central figur i mindst 26 stumfilm i årene 1914-26, lå derefter i dvale, men blev genoplivet i 60'erne med et tilsvarende antal (B-)film.

Figuren vedblev at være en mystisk figur uden fasttømret fortid; han kunne i den ene film slås med Samson, det næste være oppe imod den italienske komiker Totò.

Macistes fødsel - med piano-ledsagelse

Tirsdag den 16. marts kl. 19.00 viser Cinemateket stumfilmen ’Cabiria’ (1914), der i sin samtid var en af de mest grandiose produktioner nogensinde - den inspirerede bl.a. D.W. Griffith til 'Intolerance'. En film med 1:1-paladser, jordskælv og elefanter på bjergvandring.

Hovedpersonen er pigen Cabiria, der bliver kidnappet i forvirringen under et vulkanudbrud på Etna (meget effektfuldt rekonstrueret), og som de følgende to år bl.a. bliver dømt til døden to gange og ender i Karthago.

Maciste (inkarneret af den mildt sagt muskuløse skuespiller Bartolomeo Pagano) var egentlig en bifigur (i manuskriptet hed han faktisk Herkules), men hans heroiske bidrag til Cabirias overlevelse var med til at gøre ham til folkeeje. En ny helt var født.

Filmudgaven, vi viser, er ikke den komplette tre-timers, men en forkortet udgave. Den vises med levende klaverakkompagment ved Lars Boutrup.

Filmen, der vækkede Fellini

Tirsdag den 30. marts kl. 19.00 viser Cinemateket 'Maciste i underverdenen' (1926) i en meget flot tintet kopi med simultanoversættelse af de italienske mellemtekster - og med et helt specielt liveakkompagnement.

Efter manges mening er denne den bedste af de mange Maciste-film med Bartolomeo Pagano som muskuløs helt. Federico Fellini har udtalt, at det var filmen, der overbeviste ham om, at han skulle være instruktør.

Sideløbende med filmen vil kontrabassist Ida Bach Jensen levere en elektroakustisk lydside - dvs. spille kontrabas med lydeffekter. Hør smagsprøver på hendes musik her: http://idabachjensen.dk/audio.html

Ida Bach Jensen er klassisk uddannet ved Conservatoire Nadia Boulanger i Paris og har samarbejdet med bl.a. Majbritte Ulrikkeholm, Martin Hall og Aud Wilken.