Månedens Dokumentar - "Et must for alle filmelskere"

Det hjertevarme, ofte sorthumoristiske portræt af en indonesisk familie i et slumkvarter i Jakarta, 'Position Among The Stars', vandt hovedprisen på verdens største dokumentarfilmfestival (IDFA). I maj er den Månedens Dokumentar i Cinemateket.

Globaliseringsbølgens krusninger

Instruktøren Leonard Retel Helmrich har gennem 12 år fulgt en fattig families liv i slumkvarteret i Jakarta. 'Position Among The Stars' er den afsluttende film i en trilogi med to prisbelønnede forgængere: 'The Eye of the Day' og 'The Shape of the Moon'.

Vi følger den stolte og stoiske bedstemor Rumidjah Shamsuddin, der begiver sig fra sin fjerntliggende landsby til Jakarta for at bo sammen med sønnen Bakti, hans kone Sriwyati og barnebarnet Tari, der går i gymnasiet. Rumidjah er hidkaldt for at støtte Tari i at klare sig bedre i skolen, så hun kan blive den første i familien, der bliver optaget på universitetet. Tari bliver dog regelmæssigt forstyrret af mobilopringninger, der kalder til bytur med veninderne.

Via portrættet af Shamsuddin-familien demonstrerer Retel Helmrich, hvordan globaliseringsbølgens krusninger brydes med lokale sociale omvæltninger i det moderne Indonesien, herunder begyndende demokrati, generationskonflikter, voksende indkomstforskelle og opblomstringen af militant islamisme.

Anmelderne skriver

"Et must for alle filmelskere" Lars Movin - Information

★★★★  "en seværdig lille film, der giver stof til eftertanke." Katrine Sommer Boysen - Jyllandsposten

★★★★ "vinder på charme og i dybde for hvert minut" Jacob Wendt Jensen - Berlingske

♥♥♥♥ "Selv om dramatikken (..) absolut er i jordstrygerhøjde, fortryder man ikke et besøg hos familien Shamsuddin i Jakartas hjerte." Kim Skotte - Politiken

Se filmen i Cinemateket hver dag fra torsdag den 5. til onsdag den 11. maj kl. 19.00 - dog kl. 21.30 den 5. maj.