Månedens Dokumentar i Cinemateket – ’Alive!’

MÅNEDENS DOKUMENTAR I MARTS. En gruppe HIV-smittede, franske mænd forbereder sig på deres livs eventyr: Et faldskærmsudspring – alt imens de hudløst ærligt deler erfaringer fra et liv med sygdom. ’Alive!’ er fortalt uden glanspoleret dramaturgi og formår at præsentere livets store spørgsmål på ærlige præmisser.

Følelsesmæssigt intelligent dokumentarfilm

Dokumentaristen Vincent Boujon viser os her, hvordan sjælen får vinger, mens smilene breder sig, og hjertet banker. Uden glanspoleret dramaturgi præsenterer han livets store spørgsmål på ærlige og rolige præmisser.
En gruppe franske mænd med HIV forbereder sig på deres livs oplevelse, et faldskærmsudspring, mens de deler erfaringer fra et liv med sygdom. Udspringet kan blive deres livs oplevelse - hvis de ellers kan samle tankerne. 'Alive!' er en følelsesmæssigt intelligent dokumentarfilm, der i sin stil snarere kærtegner end rusker sit alvorlige tema. Mændene er selvsagt præget af deres sygdom. Men det er slet ikke filmens dagsorden at hænge virusguirlander op ad kameralinsen. 

Dybere perspektiv på HIV

Filmen har den begrænsede tilstand som kerne, som bagvedliggende og samlende faktor, men hovedrollen tilfalder sammenholdets, troens og tillidens - i en både smuk og bevægende fortællestil, der perspektiverer mænd, liv og død i en enkel filmoplevelse med bredt vingefang. Kameraet indfanger således ægtheden, smerten og forventningen på både sygdommens men mest på helbredelsens præmisser, hvis man tænker helbredelsen som katarsis gennem små og store gode oplevelser. 

Dokumentarfilmoplevelsen er således også for tilskueren salvelsesfuld, fortalt helt uden omsvøb med et ærligt kamera og uden underlægningsmusik, på nær i den allersidste scene. I den ærlige indfangelse af glædens mimik og forventninger formes et langt dybere perspektiv på HIV, afsavn og eksistentiel uro end en mere rendyrket og fokuseret sygdomsdokumentar.

Tid: 24. marts 2016 - 30. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12