Månedens film – et kig ind i en lukket verden

INSIDER. Det er ikke hver dag, at en dør åbnes på klem til det ultra-ortodokse jødiske miljø i Israel. 'Fill the Void' er imidlertid instrueret af en insider fra miljøet.

Rama Burshtein debuterer med 'Fill the Void' som spillefilminstruktør med en overrumplende, troværdig og fint sanset skildring af de såkaldte harediske jøder. Men Rama Burshtein er heller ikke nogen sædvanlig kvinde. Hun blev sent i livet ultra-ortodoks og har sat sig som mål at give det tavse samfund en kulturel stemme. Hun har tidligere lavet flere kortfilm om miljøet og har uddannet trosfæller i at producere film.

I et moderne Tel Aviv ser 18-årig Shiras fremtid lys og lykkelig ud, da hun selv får lov til at pege på sin kommende ægtemand i det ultra-ortodokse samfund, hun er en del af. Men da hendes ti år ældre søster pludselig dør under fødslen af sit første barn, synker Shiras fremtidsplaner i grus, og Shiras stilles over for et afgørende valg, der vil få store konsekvenser for hendes nærmeste.

’Fill the Void’ er en imponerende velspillet film, der foregår i et mikrokosmos, hvor reglerne er særdeles rigide og klare. Hovedkaraktererne forsøger ikke at bryde ud af deres lukkede univers, men snarere at finde den bedste måde at overleve i det. Instruktørens force er, at hun er en del af kulturen. Hun holder af sine karakterer og forstår deres dilemmaer til fulde.

Første visning 17. oktober er gratis for medlemmer - så længe billetter haves. Billetter skal være afhentet senest dagen før. Bemærk, at der i forbindelse med visningen 20. oktober er debat om filmen på dansk og engelsk.

De danske anmeldere skriver blandt andet:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "... En uventet stor fornøjelse, der på poetisk og dokumentarisk vis åbner døren til en lukket verden" (Sophie Engberg Sonne, Politiken)

★★★★★ "'Fill the Void' er en intim rejse ind i en lukket verden; det ultraortodokse jødiske miljø i Tel Aviv" (Louise Kidde Sauntved, Berlingske)

★★★★★ "En sjælden fin film ... Hadas Yaron er fuldstændig bedårende ... og vandt da også prisen for bedste kvindelige hovedrolle på Venedig Film Festivalen" (Michael Søby, cphculture.dk)

★★★★ "Rama Burshteins lille, fine drama 'Fill the Void' afsøger subtilt og intelligent afdæmpet en – for udenforstående – mærkværdig religiøs praksis" (Katrine Sommer Boysen, close-up.dk)

"Det er en meget smuk fortælling, der også kan ses som ren og skær filmkunst. Burshtein og fotografen skaber sammen en medlevende form, der får tilskueren til at dele al Shiras forventning, mens brudekjolen rettes til, og hendes skuffelse, forurettelse og spirende nysgerrighed siden hen" (Bo Green Jensen, Weekendavisen)

Tid: Fra torsdag 17. oktober til søndag 27. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 3374 3412