Månedens Film: 'The Misfortunates'

Man ser sjældent en film så egenartet og alligevel ukunstlet som 'The Misfortunates' – en bastardunge med de bedste gener fra Ken Loach, Polle fra Snave og belgisk ølkultur. En balstyrisk tidskapsel anno 1988, der vises 6.-18. oktober. Første visning er gratis for Cinematekets medlemmer.

'The Misfortunates' tager afsæt i en munter skildring af mænd, der nægter at blive voksne, men den vækker også dybere følelser med sin skæve blanding af sort humor og nostalgisk periodesansning.

VM i øldrikning og nøgencykelløb

Med både hjerte og smerte fortælles historien om disse mænd - hjerte, fordi det er umuligt ikke at elske disse spradebasser for deres samhørighed og Jackass-lignende afsværgelse af småborgerlighed (VM i øldrikning og et nøgencykelløb hører til højdepunkterne), og smerte, fordi en så skødesløs macho-livsstil selvfølgelig må resultere i ufrivilligt afkom.

13-årige Gunther Strobbe er en sådan smutter: "Min mor er en luder, frue," siger han et sted – og kigger beundrende på sin far og sine onkler, selv om de ikke har gnist af forståelse for barnets psykologi. Gunther er kun cool, når han opfører sig som dem.

Sans for det tragikomiske

'The Misfortunates' er baseret på bestselleren 'Altings bedrøvelighed' af Dmitri Verhulst, der er blevet kaldt en belgisk "Knud Romer med højt til loftet" (da. udg. ved Forlaget Ries). Under al sin buldrende komik byder både bogen og filmen på overraskende dramaturgiske spring og elegante spejlinger, som sine steder får latteren til at stikke i halsen.

Det giver god mening, at den er blevet til i samme land som den kulsorte 'Mand bider hund', der vises i serien Ønskefilm denne måned. Fælles for de to film er den håndholdte og farvedrænede billedflade, men også blikket for tragikomisk ironi.

Husk, at den første visning af Månedens Film er gratis for medlemmer.

Pressen skriver:

"En ganske snedig filmoplevelse ... absurd og skiftevis grotesk" - ♥♥♥♥ Kim Skotte, Politiken

"Belgiske film i danske biografer er en sjældenhed, og det er synd, for det lille halvt flamske og halvt franske land er en dejlig vild og uregerlig filmstørrelse." ★★★★- Jacob Wendt Jensen, Berlingske

"... en sjov, men også forbløffende grov barndomserindring fra en belgisk lorteflække fyldt med hor, ond druk, nøgenløb og flagrende nakkehår." - Katrine Hornstrup Yde, Information