Månedens film: ’Three Identical Strangers’

Nogle gange behøver en filminstruktør ikke selv finde på det næste banebrydende plot. Det opstår ude i virkeligheden. Månedens film ’Three Identical Strangers’ er et enestående eksempel herpå.

 

Tre adoptioner. Tre nye familier. Sådan starter en utrolig historie om tre brødre, der bliver adskilt ved fødslen. De vokser op i hver deres hjem få hundrede meter fra hinanden i New York. Ingen af deres adoptivforældre ved, at der er tre brødre i alt. 

19 år senere. Ved et tilfælde bliver de tre brødre forenet. Herfra begynder den Sundance-vindende dokumentar ’Three Identical Strangers’. I gensynets glæde og eufori. 

Et eksperiment om arv og miljø

I den første tid efter opdagelsen er trillingerne en kæmpe sensation. De deltager i talkshows og flytter i en fælles lejlighed. Men ikke alt er en dans på roser. Dokumentarist Tim Wardle lader historien om de tre identiske fremmede udvikle sig som en gåde, der fortælles bagfra. Fra det første umiddelbare lyspunkt træder fortællingen skridt for skridt bagud og længere ind i et mørke, der gemmer på store hemmeligheder. Hemmeligheder om skumle adoptionsselskaber, der udfører uhyggelige sociale eksperimenter. 

”Jeg ville ikke tro på historien, hvis jeg fik den fortalt, men den er sand, hvert et ord af den.”

Som den ene af filmens tre hovedpersoner siger, er det en utrolig og næsten uforståelig historie. Den er både opløftende og skræmmende, hjertevarm og iskold. Den starter en diskussion om forholdet mellem arv og miljø, som vil rumstere i baghovedet længe efter, man har forladt biografen. Instruktøren Tim Wardle er ikke bange for at ændre retning, når det er dét, historien vil. Bered dig derfor på en rutsjebanetur med op- og nedture, uforudsete sving og en endnu ukendt destination. For dét er oplevelsen med ’Three Identical Strangers’. 

Med et billetsalg på over 80 mio. kroner er ’Three Identical Strangers’ en af de mest succesfulde biograf-dokumentarer nogensinde. Du kan se den i Cinemateket den 20. februar – 1. marts. Første visning er som altid gratis for medlemmer af Cinemateket.  

Anmelderne skriver

♥♥♥♥♥♥ ”En knaldgod historie fra psykologiens overdrev” – Politiken 

★★★★★ ”Den bliver kun mere fascinerende, jo dybere den graver. Der er så mange twists undervejs, at man ser filmen med åben mund og polypper” - Filmmagasinet EKKO

★★★★★ "Dette må siges at være den mest fascinerende og surrealistiske dokumentar til dato" - Cinemaonline

★★★★ ”Den indeholder nok sindsoprivende materiale til mindst to dokumentarfilm” - Soundvenue

★★★★ "Three Identical Strangers er en stærkt underholdende dokumentar med et plot, der er en thriller værdig" - Kinosaur