Månedens film – Tulpan: Jagten på den eneste ene

Månedens film er en livsbekræftende og prisvindende film om livet på de kasakhstanske stepper.

"Hvis du bor et sted, hvor denne film vises, så er det den bedste film i byen." Sådan skrev anmelderikonen Roger Ebert om månedens film Tulpan. Filmen er den første i Cinematekets nye tiltag, månedens film, hvor en særlig udvalgt film får flere visninger end de sædvanlige to-tre gange.
Tulpan har gået sin sejrsgang på alverdens festivaler med prisen ’Un certain regard’ i Cannes som en af hovedpriserne. Fra den 21. august til den 30. august vises filmen hver dag klokken 19.15.

Højt humør i en fremmed verden
'Tulpan' er historien om den unge mand Asa, der er vendt tilbage fra militærtjeneste i den russiske flåde og må bo i en overbefolket jurt (telt lavet af dyreskind) med sin søster Samal, hendes mand og deres tre børn. De lever som nomader på de tyndt befolkede stepper i det sydlige Kasakhstan. Asa drømmer om at få sin egen fåreflok og jurt og blive uafhængig af sin bryske svoger, som ikke mener, at Asa har, hvad der skal til for at blive selvstændig steppebonde.

For at forfølge sit mål må Asa finde sig en kone, og Tulpan er den eneste yngre kvinde i miles omkreds. Asa møder op hos hendes forældre i sin flotte militæruniform og forsøger at imponere de potentielle svigerforældre med farverige beretninger om sine eventyrlige bedrifter på de syv verdenshave. Han (og vi) ser ikke titelkarakteren, der betragter Asa bag et forhæng, men hun lader sine forældre vide, at hun ikke vil have ham, fordi han har flyveører.

Tulpan er en fremragende film om en ukendt verden beskrevet med flot visuel sans af den debuterende instruktør Sergey Dvortsevoy. Med underspillet humor og spektakulære billeder kontrasterer han det
moderne livs tillokkelse med det barske, traditionsrige nomadeliv, der skildres med stor indlevelse.

Modtagelse:
"En usædvanlig, uforglemmelig og livsbekræftende rejse." 5 stjerner., Ekstra Bladet, Kirstine Krefeld.

"Et spændende bekendtskab." 4 hjerter. Politiken, Kim Skotte.

"En humor så fin og tør som russisk ørkensand." "Man forlader 'Tulpan' med en følelse af at være lettere om hjertet." 4 stjerner. Berlingske Tidende, Iben Albinus Sabroe.

Læs mere om filmen Tulpan.

Billetpris: 65 kr. (40 kr. for medlemmer af Cinemateket). Vises fra den 21. til den 30. august klokken 19.15.
Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på www.cinemateket.dk.