Månedens premiere - prisbelønnet rumænsk realisme

'If I Want to Whistle, I Whistle' er en stærk beretning om den 18-årige Silviu, der griber til vold og gidselstagning. Florin Serbans debutfilm var en af de mest omtalte på årets filmfestival i Berlin, hvor den modtog en Gran Prix. Se den i Cinemateket 16.-26. september

http://on-z.dk/vis.asp?id=9453823Den 18-årige småkriminelle Silviu har kun fem dage tilbage i ungdomsfængsel, da hans elskede lillebror Marius kommer på besøg og annoncerer, at deres uansvarlige mor er vendt tilbage fra Italien efter lang tids fravær. Hun har fået (endnu) en ny mand og vil tage Marius med til Italien, inden Silviu bliver løsladt.

Silviu har taget sig af Marius som sin egen søn, og Silviu indser, at han måske aldrig vil se broren igen. Mindre kompliceret bliver det ikke af, at Silviu er blevet håbløst forelsket i Ana – en ung socialarbejder, der forbereder de indsatte på deres tilbagevenden til samfundet. Silviu ansøger om én dags udgangstilladelse, men det bliver nægtet ham. I desperation griber Silviu til radikale midler: Vold og gidseltagning.

Stærk realisme

Florin Serbans rå debutfilm vandt velfortjent juryens Grand Prix og Albert Bauer-prisen ved årets filmfestival i Berlin. Med sin stærke realisme indføjer 'If I Want to Whistle, I Whistle' sig fornemt i den succesrige rumænske nybølge, som i de senere år har været rigt repræsenteret på internationale festivaler.

Anmelderne skriver:

'Det er hjerteskærende at overvære Silvius tiltagende desperation og bitre møde med moren, som også kommer på besøg i fængslet, og det er dette opgør, der er filmens stærke, følelsesmæssige omdrejningspunkt' – Christian Mongaard, Information

'Dialogerne er skåret helt ind til benet – de mange blikke er nærværende og pirrende. Hovedpersonens skuespilpræsentation er særdeles fremragende' – Line Gren, On-Z (5 stjerner)

'En stramt fortalt film om et ungt menneske, hvis verden falder sammen. Den har elementer af fængselsfilm, ungdomsdrama og knugende karakterskildring … Den har ingen storfilmiske dimensioner, men lader heller ikke som om, og trækker derfor sikkert stikket hjem på præcis sine præmisser' – Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten (4 stjerner)

'Rumænsk film er midt i en guldalder ... Den store rumænske film i år 2010 ser ud til at blive 'If I want to Whistle, I Whistle' ... filmen skaber et fortættet billede af et ungt menneske, der ihærdigt kæmper for bare at få en chance og for at blive hørt. Der er rigeligt med tankegods i portrættet af en kuldsejlet og knuget ung mand, som ikke bare findes i Rumænien, men overalt' – Per Juul Carlsen, Filmland (4 pile)

'Et stærkt indtryk. Man tager uundgåeligt sig selv i at stille spørgsmålet om, hvordan man selv ville reagere under de samme forhold' – Søren Ilved, Filmz (4 stjerner)

Husk, at den første visning af Månedens Film som vanligt er gratis for medlemmer af Cinemateket.