Mød Hollands største instruktørtalent

BESØG. Den 10. og 12. maj introducerer instruktør Urszula Antoniak den gribende debutfilm 'Nothing Personal' og barske 'Code Blue', der sendte chokbølger gennem Cannes ved premieren i fjor. Oplev hollandske filmperler hele maj.

Cinematekets filmserie Ny hollandsk film åbner torsdag den 10. maj, hvor instruktørtalentet Urszula Antoniak introducerer sin debutfilm, Locarno-vinderen 'Nothing Personal' (2009).

'Nothing Personal' - favntag med ensomheden

En kvinde tager sin vielsesring af og kigger ned på gaden. I næste nu befinder hun sig på den regnvåde irske hede - alene med sit telt og bevæggrunde, vi ikke kender. Hun møder eneboeren Martin, der tilbyder hende mad i bytte for husligt arbejde. Hun takker ja med et modkrav: Ingen personlige spørgsmål. 'Nothing Personal' er et overraskende dybt portræt af to menneskers favntag med en- og tosomheden. Instruktør Urszula Antoniak og producer Frans van Gestel introducerer og tager imod spørgsmål fra salen.

Torsdag den 10. maj kl. 19.15.

'Code Blue' - en af historiens mest barske filmoplevelser 

Der er feel bad-fim og så er der Urszula Antoniaks radikale 'Code Blue', der koldt, detaljeret og nådesløst dissekerer en ældre kvindes selvdestruktive tendenser. Filmen skabte kæmpe debat efter premieren i Cannes i fjor. Måske ikke så overraskende, for den grafiske brug af tabu-belagte temaer, som medlidenhedsdrab, voldtægt og selvmord, er absolut ikke for sarte sjæle.

Vi følger Marian, en kvinde på den forkerte side af hendes bedste år, der lever et ensomt og isoleret liv, uden familie og uden venner. Det eneste, hun har, er sit arbejde som sygeplejerske på den stue, hvor de ældre og døende bliver parkeret, inden de permanent tjekker ud til det hinsides. Noget Marian ikke er bleg for at hjælpe dem med. Hun udvikler en sær besættelse af en enlig, ung mand, der bor i hendes bygning. Da de endelig mødes tager begivenhederne en uventet drejning. Instruktør Urszula Antoniak og producer Frans van Gestel introducerer og svarer på spørgsmål fra publikum.

Lørdag den 12. maj kl. 16.30.

Højdepunkter fra lavlandet hele maj

Ny hollandsk film sprænger grænser både visuelt og tematisk. Fra den 10.-31. maj kan du, foruden Antoniaks to film, opleve syv skarpe samtidsfortællinger. Vi viser bl.a. Oscar-nominerede 'Krigsvinter', der følger en 14-årig drengs relation til en såret britisk pilot i 1945. I den hjertevarme roadmovie 'Rabat' vil tre unge andengenerationsindvandrere køre en taxa fra Amsterdam til Marokko. Filmen præsenterer indirekte en hollandsk generation, der har rødder i hele verden. Den nyskabende virtual reality-film 'R U There' eksperimenterer lystigt med at blande realoptagelser og animation.

Serien vises 10.-31. maj.

Tid: 10.-31. maj
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412