'Mother' - femstjernet thriller med kant

Månedens film i Cinemateket er 'Mother' af Bong Joon-Ho. En moderne sydkoreansk pendant til Hitchcock - med kant og social indlevelse. " ... en filmoplevelse af de helt enestående." skriver Jyllands-Posten blandt andet.

Den midaldrende hovedperson i 'Mother' udfører illegal akupunktur og sælger helbredende urter. Hun lever og ånder for sin lettere evnesvage 27-årige søn, Do-Joon, som hun desuden deler seng med. Da en seksuelt fremmelig pige bliver myrdet og efterladt hængende som et flag fra en ubeboet bygning, peger beviserne på Do-Joon. En golfkugle med hans navn er fundet tæt på gerningsstedet, og han bliver fængslet for mord. Moren søger desperat at få frikendt sin søn, men sagen bliver hurtigt henlagt som opklaret af to nedladende og sjuskede politifolk og tabt på gulvet af en overfladisk advokat. Morens egen mistanke kredser om Do-Joons småkriminelle ven Jin-Tae. Han er dog den, der ansporer hende til at starte sin egen efterforskning.

Se 'Mother' i Cinemateket 11.-20. marts kl. 19.00 (dog kl. 21.30 torsdag den 17. marts).

Anmelderne skriver

'Mother' har begejstret filmkritikere verden over: "En nydelse for sindet," skrev veteranen Roger Ebert i Chicago Sun-Times. "Årets bedste thriller. Fascinerende og med mørk humor," skrev John Powers i Vogue. De danske anmeldere er på linie med deres kolleger:

"En labyrintisk sydkoreansk thriller beviser atter en gang, at Sydkorea er en af verdens førende filmnationer. Filmens absolutte stjerne, Kim Hye-ja, udfylder den komplekse rolle som moderen, der stadig er metaforisk navlestrengsforbundet med sin voksne søn ... en filmoplevelse af de helt enestående." Katrine Sommer Boysen - Jyllands-Posten ★★★★★

"Et højst utraditionelt stykke opklaringsarbejde, som handler lige så meget om moderkærlighedens fundamentalisme, som den handler om mord og opklaring." Kim Skotte - Politiken ♥♥♥♥♥

"Se den! Og gerne flere gange." Kenneth McNeil - CinemaZone/MetroXpress ★★★★★★

"Den type filmmager, der kan tænke frit og uden for kassen." Jonas Varsted kirkegaard - Information