Musikfilm Festivalen - ni dage med fester, koncerter og musikfilm en masse

MUSIKFILM FESTIVALEN. Mød legender som David Bowie, Nick Cave, Bob Dylan, James Brown, Jimi Hendrix og Dave Grohl - og oplev Benny Andersen og Poul Dissing m.fl. live - når Cinemateket byder velkommen til Musikfilm Festivalen 2014 fra lørdag 1. marts og ni dage frem.

Fra lørdag den 1. marts og ni dage frem byder Cinemateket på 30 unikke dokumentarfilm om musik i alle afskygninger. Anden udgave af Musikfilm Festivalen vil underholde det musikinteresserede filmpublikum med alt fra beretningen om de sorte brødre i prototype-punkbandet Death til filmen om The Flaming Lips 'The Fearless Freaks' i dobbelt-visning med Flaming Lips-frontmanden Waynes Coynes hallucinatoriske sci-fi B-film 'Christmas on Mars'. Festivalen åbner med en forsmag på Teiturs nye interaktive film 'Story Music'. Sangeren selv kigger forbi Cinemateket og spiller live i forbindelse med filmen. Efterfølgende signerer han plader i Asta Bar - og gi'r en kop te.

Et af festivalens højdepunkter finder sted allerede på søndag den 2. marts. Her dukker Henning Carlsen, Benny Andersen og Povl Dissing alle op til visningen af Carlsens 1975-klassiker 'Da Svante Forsvandt'. Henning Carlsen introducerer filmen om den på én gang melankolske og humørfyldte poet, Svante, i Benny Andersens bestseller,'‘Svantes Viser', mens Benny Andersen og Povl Dissing vil spille et par sange i salen. Efterfølgende interviewer Informations filmredaktør Christian Monggaard de tre.

Musik i alle genrer

Under Musikfilm Festivalens første år var filmprogrammet i høj grad præget af den klassiske fortælling om rockmusikerens hårde liv med hårde stoffer og tunge mængder alkohol. I fokus var mytologiske skæbner som klub 27-medlemmerne Janis Joplin, Kurt Cobain og Jim Morrisson. I år er rockens dystre sider også et tema, men nuancerne er anderledes.

Festivalens direktør Henrik Østergaard har et ønske om at involvere flere genrer end bare den klassiske rock:

"Det har været helt naturligt for os at lave et program, der snakker til musikinteresserede på tværs af genrer. Det er vi kommet okay omkring med, da henholdsvis country, prototypisk-70'er-punk, pop, soul, klassisk musik, jazz, metal, feministisk-90'er-punk, singer-song-writer og hip hop er repræsenteret." 

De rockmytologiske emner er dog ikke helt gemt af vejen. I 'The Road to God Knows Where' følger vi Nick Cave & the Bad Seeds på turné I 1989. Efter mere end et årti som heroinmisbruger er Nick Cave blevet clean. Men han er rastløs og keder sig røven ud af bukserne langs de endeløse og ensformige landeveje. Uafhentede billetter til filmen kan hentes på dagen.

Til gengæld er der stadig billetter til festivalens hip-hop og soul-visninger: 'Beat This!' var den første film, der kom hele vejen rundt om hip hop-kulturen - graffiti i The Bronx, DJ Kool Herc og baspumpende subwoofere, B-boys og hele balladen. Og I 'The Night James Brown Saved Boston' er USA ramt af vrede og optøjer ovenpå mordet på Martin Luther King, men så giver James Brown et brag af en koncert og sender for en stund vreden og sorgen i bero. En kritikerfavorit som Rolling Stone Magazine kalder "dybt fascinerende".

Verdens første punkband? - En Sugar Man-historie

For halvandet år siden tog dokumentarfilmen 'Searching for Sugar Man' alle med storm. Historien om den Detroit-bosiddende musiker med de mexicanske rødder, Sixto Rodriguez, gjorde musikdokumentar til noget, der kunne indtage selv de store biograflærreder. På årets udgave af Musikfilm Festivalen kan man se 'A Band Called Death' om garageoutfittet Death, der spillede punk længe inden genren havde fået sit gennembrud. I 35 år lå deres sange og samlede støv på et loft i Detroit (igen), før Drag City Records udgav dem i 2009. Filmen har opnået enorm succes i hjemlandet, og som Henrik Østergaard påpeger:

"Det er kun et spørgsmål om tid, inden den sunde Death-virus rammer Europa. Det er årets Sugar Man-fortælling - endnu en rejse ind i et glemt bagkatalog fuld af musikalske perler."

Stor lørdag med plademarked, livemusik, bar og Flaming Lips 'double-trouble'

I festivalens sidste weekend åbnes dørene til årets plademarked. Et mekka af rariteter og gode kup ligger foran en hver musiksamler lørdag den 8. marts kl. 12.30-17.00. Her kan publikum desuden deltage i Musikfilm Festivalens quiz. Klaus Lynggaard, rockkritikkens Grand Old Man, er quizmaster, og der er naturligvis præmier på højkant. Quizzen foregår kl. 14.00. Tilmelding i baren fra 12.30. Der dystes i hold på op til to deltagere.

Det er ligeledes Lørdag, man kan opleve instruktør Kevin Triplett introducere sin film om countrylegenden Blaze Foley, 'The Duct Tape Messiah', og hér man kan opleve den danske singer-songwriter Christian Juncker spille numre fra sin nye plade live og se klip fra den kommende portrætfilm om ham. Og så introducerer instruktør og forfatter Lars Movin Frank Zappa-koncertfilmen 'Baby Snakes' - inden aftenen slutter med både hip-hop, James Brown og Flaming Lips 'double-trouble' i form af to film til én films pris, nemlig dokumentaren 'The Fearless Freaks' og sci-fi B-filmen 'Christmas on Mars' 

Tid: Muskfilm Festivalen: Lørdag 1. marts-Søndag 9. marts.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12