Musikfilm i Cinemateket - fra 'Big Easy Express' til 'Cocksucker Blues'

MUSIKFILM - og film med musik i. Cinemateket byder i maj og juni bl.a. på en vild og varm togturne med folk-fænomenerne Mumford & Sons og Edward Sharpe og filmkoncert med indierock-gruppen Jonah Blacksmith - og så den legendariske, forbudte 1970'er-Rolling Stones-film 'Cocksucker Blues', der hermed omsider får sin danske biografpremiere.

’Big Easy Express’ - folk-togturne Friday Late Night-biffen

Tag med de amerikanske indiefolk-helte Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, kollegerne Old Crow Medicine Show og Englands ombejlede Mumford & Sons på en uforglemmelig togrejse fra Oakland i Californien til New Orleans, når Cinemateket i Friday Late Night-biffen viser ’Big Easy Express’. Filmen skildrer en turné, som meget betegnende er blevet kaldt ”a tour of dreams”.

Hop om bord på det 14 vogne lange veterantog og forbered dig på en uforglemmelig rejse gennem seks byer, koncerter for titusindvis af begejstrede fans, shows med op til 30 musikere på scenen på en gang, løsslupne jamsessions undervejs og venlige vink til folkemusikkens store fader Woody Guthrie. En hyldest til organisk roots-musik – fuld af indlevelse og med masser af glimt i øjet.

Fredag den 22. maj kl. 21.30 Med bar fra kl. 20.00.

Thy-Rock og lokalhistorie – filmkoncert med Jonah Blacksmith 

Hele følelsesregistret kommer i svingninger under denne unikke filmkoncert, der udgør et samspil mellem den hjertevarme dokumentar ’In the Middle of Nowhere’, instrueret af Joachim Pleatner Kjeldsen, og mere klassiske musikvideo-optagelser i vekselvirkning med forrygende live-musik, leveret af folk-rock-bandet Jonah Blacksmith.

Bandet er opkaldt efter de to frontfigurer, Simon og Thomas Alstrups bedstefar, Johannes Alstrup, som var smed i Koldby og den stærkeste mand i Thy. Den nu afdøde Johannes og dennes eftermæle har en central placering i dokumentarfilmen, hvor vi følger de to Alstrup-brødre i deres søgen efter bedstefars venner og bekendte. Den levende musik i salen smelter sammen med og forstærker filmfortællingen på lærredet til en helt særlig oplevelse.

Fredag den 29. maj kl. 20.00

Berlin: Die Sinfonie der Großstadt’ – stumfilmklassiker med livemusik 

Oplev den den tyske avantgarde-filmmager Walter Ruttmanns elskede storbysymfoni om metropolen Berlin i 1920’erne med livemusik af det belgiske gruppe We Stood Like Kings i Cinemateket den 4. juni. Bandet har specialiseret sig i at spille til stumfilm – stilarten må betegnes som indierock møder klassisk – og har kørt Europas veje tynde med deres filmkoncerter. Vi tager imod dem i en klassisk konstellation af klaver, guitar, bas og trommer.

Filmen i sig selv er alt andet end klassisk. ‘Berlin – die Sinfonie der Grossstadt’ (1927) griber livet i flugten: Vi svirres rundt blandt tog og sporvogne, er midt i menneskemasser, blændes af neonlys, men er også i en tidsmaskine af nærvær, der bringer os ind på livet af 20’ernes nygifte, gadebørn, håndværkere og flanører. Ruttmann skabte således en filmisk symfoni, der samlede alle aktiviteterne i en storbys energiske dagligdag.

Torsdag den 4. juni kl. 19.00

’Cocksucker Blues’ - første officielle visning på dansk grund af forbudt Rolling Stones-film 

I 1972 lagde fotografen og filmmageren Robert Frank sidste hånd på en film, der kunne have givet en mere konventionelt tænkende dokumentarist våde drømme om det store gennembrud. Frank – der netop havde leveret fotos til omslaget til Rolling Stones’ album ’Exile on Main Street’ – havde fået de eksklusive rettigheder til at følge Stones på USA-delen af deres 1972-turné. Frank fik fri adgang til det hele: backstage, hotelværelser, toiletter, limousiner, busser samt ikke mindst privatflyet The Lapping Tongue. ALT!

Resultatet blev derefter: Sindssyge jams, veritable sexorgier i privatflyet og selvfølgelig stoffer i stride strømme. 'Cocksucker Blues' er således en af de mest eksplicitte rockdokumentarer nogensinde – og en af de mest myteomspundne. Stones nedlagde nemlig efterfølgende forbud mod, at den blev sendt i distribution. Siden er filmens renommé vokset til fantasmagoriske proportioner, ligesom spekulationerne om musikernes bevæggrunde til at trække den tilbage har været mangfoldige. Se den for første gang på stort lærred herhjemme - med introduktion af Robert Frank-ekspert Lars Movin.

Fredag den 12. juni kl. 21.30

Mere musik? Følg Cinemateket på Spotify

Som noget nyt kan du følge Cinemateket på musikportalen Spotify. Her kan du finde spillelister inspireret af maj-juni programmet. Lyt for eksempel til musik fra film af den fransk-canadiske instruktør-darling Xavier Dolan: Sergei Prokofiev, Brahms, Bach, Eiffel 65 og Céline Dion, masser af Céline Dion!

Følg dficinemateket

Tid: 14. maj-12. juni 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.