Når kitsch bliver kritisk - bag om Douglas Sirk

Forfatter Thorstein Thomsen fortæller i Cinemateket den fængslende historie om Douglas Sirk og introducerer hovedværket 'Med kærlighedens ret' på torsdag den 22. september.

Douglas Sirks danske aner

Den amerikanske instruktør Douglas Sirk, kendt for sine højspændte melodramaer, hed i virkeligheden Detlef Sierck og var af dansk-tysk afstamning. Om ham har forfatteren og musikeren Thorstein Thomsen skrevet en stor, medrivende romanbiografi med titlen 'Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine'.

I bogens indledning fortæller Thorstein Thomsen, hvordan Detlef Sierck tvang sig ind på ham og nægtede at slippe ham, efter at han en påskedag i 2008 så 'Med kærlighedens ret' ('All that Heaven Allows', 1955), den film, der mere end nogen anden inkarnerer Sirks fortællestil. Thomsen følger i bogen sin hovedperson fra hans tidligste barndom i Hamborg, over teaterkarrieren i Berlin og kvinderne i hans liv til gennembruddet i Hollywood. Her instruerede Douglas Sirk i årene 1943-58 ikke færre end 29 film, ofte med Rock Hudson i hovedrollen.

Bristede illusioner fortalt med kitsch og kulørte farver

Filmen handler om en rig enke, Cary Scott (Wyman), som en dag hyrer gartneren Ron Kirby (Hudson) til at klippe sin hæk. Inden længe blomstrer kærligheden mellem hende og den 15 år yngre mand, men ikke alle i den lille amerikanske by på østkysten er parate til at acceptere Carys nye kærlighed. Selv hendes egne børn bebrejder hende, at hun tilsmudser deres fars minde.

De fleste af Sirks film handler om forliste drømme og fastlåste forhold mellem mennesker. Han afdækker de fortrængte følelser og drifter bag den solbeskinnede middelklasselevevis, som blev idealiseret i 1950'ernes USA.
Forklædt som tåreperser er 'Med kærlighedens ret' et sviende angreb på den amerikanske drøm om det perfekte liv. De velhavende og beskyttede borgere er intolerante og fremmedgjorte, og de udgør en skarp kontrast til Ron Kirby, en naturens søn, der lever en bohemetilværelse fri for kvælende materiel overflod. Fotografen Russell Metty leger virtuost med lys, skygge og stærke farver.

Thorstein Thomsen introducerer film

Thorstein Thomsen gæster Cinemateket og introducerer 'Med kærlighedens ret' torsdag den 22. september. I forbindelse med dette arrangement sælges Thomsens bog eksklusivt til rabatpris.