New York No Wave 1976-84 - filmkunst fra slummen

En kærlighedserklæring til New York og en hyldest til de filminstruktører, der i slutningen af 70’erne og starten af 80’erene gjorde bydelen East Village til et udklækningssted for den amerikanske independent- og avantgardefilm. Danmarkspremiere på ’Blank City’ tirsdag den 12. oktober. Med introduktion af Lars Movin.

Mød bl.a. John Waters, John Lurie, Jim Jarmusch, Steve Buscemi og Amos Poe tilsat vekslende klip fra New York No Wave-periodens film. Tirsdag den 12. oktober har vi Danmarkspremiere på Cèline Danhiers hyldest til filmmiljøet i 70’ernes og 80’ernes New York, når vi viser ’Blank City’ kl. 19.15.

Filmen introduceres af filminstruktør Lars Movin, der netop har udgivet bogen 'Downtown - en New York-krønike' om datidens unikke kunstnermiljø i East Village.

No Wave

”At gå hjem om aftenen i East Village var som at gå i krig,” har filminstruktøren John Waters udtalt om New York i slutningen af 1970’erne. Fattigdommen var stigende, og det samme var kriminaliteten. Men ud af den forslummede bydel groede en filmbevægelse, der senere er blevet døbt ’No Wave’. En række unge instruktører slog sig ned i området, arbejdede sammen som et kollektiv og opsøgte nye emner og udtryksmåder.

”Alle lavede det, de ikke kunne”


Fælles for det blomstrende kunstmiljø i East Village var en udbredt lyst til at lave ”crossover” – eller som musikeren og skuespilleren John Lurie udtalte: ”Alle lavede det, de IKKE kunne.” De unge No Wave-instruktører var ikke mindst inspireret af samtidens punk/rock-musik, den franske nybølge og den amerikanske film noir, hvis aura modsvarede datidens undergangsstemning.

Oplev Jim Jarmuschs ’Permenent Vacation’, Amos Poes ’Unmade Beds’ eller en af de andre spirer fra East Villages undergrund, når Cinemateket viser ’No Wave’ i oktober.