Nobelprisvinder og Mahler-ekspert gæster Cinemateket - begge på søndag

Søndag den 8. maj byder Cinemateket velkommen til den kinesiske forfatter, eksperimentalfilmkunstner og Nobelprisvinder Gao Xingjian. Derudover markerer vi 100-året for Mahlers død, ved at tilegne komponisten en Søndagsmatiné med filmklip og fordrag.

Eksperimental: mød Nobelprisvinder Gao Xingjian - et renæssancemenneske med reservationer

Kinesiske Gao Xingjian (f. 1940) er kunstmaler, skriver operaer, skuespil og digte på både kinesisk og fransk – og så laver han eksperimenterende film, der sammenfatter det hele.

Mest kendt er han som den første kineser, der har vundet Nobelprisen i litteratur. Det skete i 2000 for romanen 'Et ensomt menneskes bibel'.

Cinepoem

Det personlige perspektiv er helt centralt i aftenens hovedfilm, 'Silhouette/Shadow'. Et cinepoem kalder han det selv; et filmdigt om den 71-årige kunstners egne nærdødsoplevelser. værket blander bygningsmæssigt forfald, gådefulde og melankolske koreografier af Gao i tomme byrum, foruden optagelser af kunstneren i aktion – både ved lærredet og scenekanten.

"En dybt bevægende film, halvt dokumentar, halvt drøm," skrev anmelderen Barbara Yien. "Med sine skiftevis meditative og mareridtsagtige elementer, en blanding af det prosaiske og det hinsidige, er filmen suggestiv snarere end fortællende."

Mød Nobelprisvinderen, som vil introducere to af sine eksperimenterende filmværker - 'Silhouette/Shadows' og forfilmen 'After the Flood'. Søndag den 8. maj kl. 14.15.

Mahler - søndagsmatiné med foredrag

Den 18. maj 1911 døde den østrigske komponist, Gustav Mahler. Vi markerer 100-året for Mahlers død ved at tilegne ham en matiné søndag den 8. maj kl. 16.30.

Søndagsmatiné

Ved søndagsmatinéen fortæller Eva Maria Jensen, der er ph.d. i musik og teologi, om Gustav Mahlers liv og værk. Foredraget bliver illustreret med filmklip, hvor Leonard Bernstein bl.a. dirigerer uddrag af 'Lieder eines fahrenden Gesellen' og 'Kindertotenlieder'. Eva Maria Jensen har for nylig udgivet bogen 'Død og evighed i musikken', hvor Mahlers værk sættes i et bredere kulturhistorisk perspektiv.

Læs mere om søndagsmatinéen den 8. maj kl. 16.30.

Mahler-serie

I maj præsenterer vi også et alsidigt udvalg af film, hvor Mahlers musik spiller en markant rolle på lydsiden. Fra Viscontis smukke klassiker 'Døden i Venedig', der om nogen gjorde adagiettoen fra 5. symfoni kendt blandt den brede befolkning, over opera-godbidden 'Musikkens mester' til den bizarre sort-hvide B-thriller 'Brudedrab'.

Læs mere om Mahler-serien.