Nollywood tager kampen op med Hollywood

Filminstruktøren Jeta Amata har med filmen 'Black Gold' kastet sig over Nigerias akilleshæl: udvindingen af olie i Niger-deltaet. Det er en kamp mellem USA og Afrika – også deri, at filmen kunne være lavet i Hollywood, havde det ikke været for det nigerianske perspektiv. Jeta Amata kommer og præsenterer filmen, som er den måske flotteste film i Nollywoods historie, når Cinemateket lørdag den 14. maj kl. 19.00 har verdenspremiere.

Interview: Kasper Tveden - oversat af Mads Hansen

Hvordan fik du idéen til filmen 'Black Gold'?

"Jeg er fra Niger-deltaet og har igennem min opvækst været vidne til den uretfærdighed, som olieudvinding har forårsaget mig og mit folk. Det kræver ikke en genial idé at lave en film som ’Black Gold’. Det kræver beslutsomhed, vedholdenhed og en tro på det, man gør. Mit primære budskab er, at vi skal søge dialog og benytte os af fredelige midler i vores kamp for et bedre og renere Niger-delta."

Hvordan har du selv oplevet konflikten i Deltaet?

"Jeg har befundet mig i situationer, hvor der har været udført angreb mod oliearbejdere. Mens jeg filmede, var der bestemte områder, jeg ikke kunne færdes pga. mit udenlandske filmhold. På et tidspunkt blev vi bedt om ikke at forlade vores hotelværelse i to døgn pga. faren for at blive kidnappet. Jeg har tæt familie og venner, som enten har prøvet at blive kidnappet eller er blevet angrebet."

Hvordan var det at optage filmen i Deltaet?

"Jeg filmede hovedsageligt i Benue i det centrale Nigeria. Da jeg nåede frem til de tidligere militser, banede de vejen for mig, så jeg kunne filme ved deltaet med mit udenlandske filmhold. Så jeg fik altså adgang til Warri og Port Harcourt, hvor det meste olie bliver frembragt."

Hvem bebrejder du for situationen i Deltaet?

"Jeg bebrejder alle, lige fra vestlige selskaber til politikere, men også befolkningen selv. Hvis vi skal gøre fremskridt, bliver vi nødt til at se i øjnene, at alle har et ansvar. Grådighed har overtaget, hvor der før var værdighed, og her bærer befolkningen også sin del af skylden. Dog er befolkningen mest at betragte som ofre i denne sag, eftersom det er deres land, det går ud over."

Du har også lavet en film om slavehandel, 'Amazing Grace'. Hvad er din tilgang til at udvælge historier?

"Jeg vælger kun film, som bærer et budskab. Historier, som oplyser folk og søger at fremme det positive i mennesker. Film er et af de mest effektive medier til at viderebringe budskaber, og jeg er stolt over at have brugt det på en positiv måde.
I ’Black Gold’ bruger du flere kendte ansigter fra Hollywood - hvordan var det at arbejde sammen på tværs af forskellige baggrunde?
Film taler et universelt sprog, og jeg tror på, at mennesker er ens overalt. Alle har egoer og er i bund og grund skruet ens sammen. Nollywood-stjernerne har endda til tider større egoer end deres modstykker fra Hollywood. Jeg valgte dog skuespillere, som jeg vidste, jeg var på bølgelængde med – folk, som ville forstå, hvad det var, jeg prøvede at opnå. Tag f.eks. Billy Zane. Det ville nok overraske dig at finde ud af, hvor intelligent og vidende han er – han ved mere om Afrika, end mange afrikanere gør."

Se traileren til 'Black Gold'

Både 'Black Gold' og 'Amazing Grace' vises to gange som del af Cinematekets Nollywood Film Festival 14.-26. maj. Læs mere og bestil billetter hér.