Norwave - ny norsk film med særarrangementer

Der er både hjertevarm finurlighed og iskoldt drama i vente, når den internationalt anerkendte norske filmbølge skyller ind over Cinemateket. Og så får vi fint instruktørbesøg den 3. november!

Kompromisløshed, humor og skæve tilgange. I internationale filmkredse taler man om en ny norsk filmbølge – Norwave. Cinemateket præsenterer i november syv nye norske film, hvoraf seks ikke har været i dansk distribution. 'Hjem til jul' introduceres af instruktør Bent Hamer ved en forpremiere den 3. november.

'Hjem til jul' er Månedens Film

Cinemateket præsenterer syv fremragende nye norske film, hvoraf de seks ikke har været i distribution i Danmark. Bent Hamer, der slog igennem med 'Salmer fra køkkenet', er repræsenteret med hele to film: 'O’Horten' (med Baard Owe og Ghita Nørby) og sin nyeste film, 'Hjem til jul', der er Månedens Film (17.-27. november) i Cinemateket:

'Hjem til jul' sammenvæver med ubesværet elegance en række historier, der alle udspiller sig under farvestrålende nordlys og klare stjerner i en lille sneklædt norsk by juleaftensdag. Der en fin balance mellem livsbekræftende og mere sørgelige og dramatiske fortællinger, widescreen-billederne er omhyggeligt farvesatte, og musikken er fremragende.

Den 3. november vises filmen med introduktion af Bent Hamer og Jan Erik Holst fra Norsk Filminstitutt. Cinematekets medlemmer har desuden gratis adgang til visningen den 17. november!

Hamer, Loe og det moderne Oslo

To andre af filmene har manuskript af den norske forfatter Erlend Loe, der har fået et godt og fortjent tag i danske læsere med romaner som 'Doppler', 'Naiv.Super' og 'Volvo lastvagnar'. 'Gone with the Woman' – om en ung mands nølende skridt ind i kærligheden – er filmatiseringen af Loes underholdende debutroman 'Kvinden flytter ind', og 'Nord' er hans bud på en skæv 'off-roadmovie'.

Margreth Olins første fiktionsfilm 'Englen' er et poetisk og dybt engagerende portræt af den unge kvinde Lea, spillet forrygende af Marie Bonnevie. Vi følger hendes barndom med sin mor og en alkoholiseret stedfar og hendes voksne liv, hvor hun selv bliver mor og må træffe barske valg.

Vi præsenterer desuden to multiplot-historier fra det moderne Oslo, 'Cold Lunch' og 'Upperdog', der begge har haft succes på en række internationale filmfestivaler.

Nordisk festival og besøg

Den 3. november introducerer Bent Hamer 'Hjem til jul', og ved samme lejlighed fortæller Jan Erik Holst fra Norsk Filminstitutt om den nye norske bølge.

Serien Norwave præsenteres i samarbejde med den nordiske kulturfestival TING.

Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling , 3374 3412