Norwave rammer Cinemateket

I anledning af 200-året for Norges grundlov og løsrivelsen fra Danmark præsenterer vi 12 højdepunkter fra den norske filmhistorie. Fra 1.–29. maj.

I de senere år er der sket et gennembrud for norsk film i Danmark. Flere film fra broderlandet mod nord har fået dansk distribution, og der er rokket ved fordomme og negative publikumsforventninger. De yngre norske instruktører udviser stor selvtillid og kompromisløshed, og i internationale filmkredse har man længe talt om en ny norsk filmbølge – Norwave.

Cinemateket markerer 200-året for Norges første frie forfatning og adskillelsen af Danmark og Norge med 12 højdepunkter fra den norske filmhistorie og tre særarrangementer.

Åbningsfilm: ’Som du ser meg’

Filmkavalkaden åbner den 1. maj med ‘Som du ser meg’ under tilstedeværelse af filmens instruktør, Dag Johan Haugerud, og med efterfølgende reception i samarbejde med den norske ambassade. ‘Som du ser meg’ blev kåret til bedste norske film i 2013 af den norske filmkritikerforening (se vedhæftede invitation).

Stumfilmkoncert

Den 2. maj inviterer vi til koncert med den franske trio Sibiel, der sætter musik til den nationalromantiske norske stumfilm ‘Brudeferden i Hardanger’ (1926).

Filmhistorieforedrag og ’Det brenner i natt’

3. maj fortæller redaktør og tidligere direktør ved Norsk Filminstitutt, Jan Erik Holst, om norsk filmhistorie. Han introducerer samtidig ‘Det brenner i natt’ (1955), instrueret af Arne Skouen, der var efterkrigstidens betydeligste navn i norsk film.

Tid: ’Norwave: 12 norske filmhøjdepunkter’.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12