Ny iransk film - åbningsfilm med introduktion og spionkrimi med skuespiller-besøg

Henrik Bo Nielsen, administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, introducerer 'About Elly', og åbner dermed serien af nye iranske film. Onsdag den 4. maj kl. 19.00. Den dansk-iranske skuespillerinde Melisa Mehraban besøger Cinemateket ifm. ’Fox Hunting’. Torsdag den 5. maj kl. 19.15.

Sølvbjørn-belønnet psykologisk drama

En sammentømret gruppe venner og en enkelt outsider, nemlig den mystikomgærdede Elly, leger gæt og grimasser i et sommerhus ved kysten. Men weekend-idyllen bliver brudt af en voldsom hændelse, som efterlader mange tolkningsmuligheder. Det får gruppens harmoni til at krakelere og åbner for en tankevækkende og usentimental undersøgelse af relationer, ikke mindst de ægteskabelige.

Ashgar Farhadi er det varmeste iranske instruktørnavn netop nu – med en Guldbjørn fra dette års Berlin-festival i bagagen. 'About Elly' vandt andenprisen samme sted i 2009 og demonstrerer, hvor realistisk, præcist og ukunstlet Farhadi kan dissekere en middelklasses livsglæde, lyster og frustrationer i et land, hvor ideologier brydes.

Vær med, når vi onsdag den 4. maj kl. 19.00 tager hul på serien 'Ny iransk film' med vinder af Berlin-sølvbjørnen (2009) 'About Elly'. Introduktion ved direktør på Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen.

Læs mere om arrangementet hér.

Mød hovedrolleindehaver i iransk spionkrimi

Dagen efter, torsdag den 5. maj, kan man møde den unge dansk-iranske skuespillerinde Melisa Mehraban, som spiller hovedrollen i spionkrimien 'Fox Hunting'.

En karriere mellem to kulturer

Melisa Mehraban er uddannet skuespiller i Danmark og optrådte i bl.a. 'Forbrydelsen' og 'Livvagterne', inden hun landede hovedrollen i denne iranske spændingsfilm, der har sprængningen af et iransk atomkraftværk som omdrejningspunkt.

"Jeg har læst tre år på Film/Teaterskolen Holberg. (…) Jeg synes, det er enormt svært at være dansk-iransk. I særdeleshed i Iran – og specielt i mit erhverv som skuespiller," siger Melisa Mehraban.

Hvilket utvivlsomt ikke er blevet nemmere efter hovedrollen i 'Fox Hunting' – en decideret anti-vestlig film. På trods af de modstridende kulturer forfølger Melisa Mehraban drømmen om at få mulighed for at arbejde med store vestlige instruktører som Lars von Trier, David Lynch og Pedro Almodóvar.

Melisa Mehraban fortæller om sit filmeventyr og besvarer spørgsmål ifm. visningen den 5. maj kl. 19.15.

Læs mere om arrangementet hér.

Ny iransk film i Cinemateket i maj

I perioden 4.-15. maj viser Cinemateket en stribe nyere iranske film, der spænder over hele genreregistret og præsenterer Iran fra nye vinkler – langt fra den landsbyminimalisme der omgav iransk film i 1990'erne. I serien er der dog også plads til gamle kendinge som Abbas Kiarostami, som med 'Shirin' har lagt sig helt ud i koncept-minimalismens yderspor – med et værk, der imidlertid er forankret i en kønspolitisk vital debat.

Læs mere om serien hér.