Nyd tre europæiske filmperler - ganske gratis

EUROVISION. Cinemateket præsenterer i maj de tre finalister til den europæiske LUX-pris. Oplev fransk drama, sort græsk humor og barsk svensk realisme med introduktion og efterfølgende reception. Det er ganske gratis.

LUX-prisen er indstiftet for at sikre kvalitetsfilm fra Europa en bred distribution på tværs af sproggrænser. Nu har du muligheden for at opleve de tre finalefilm.

Hver forestilling indledes med velkomst og introduktion, og efter filmen inviterer Europa-Parlamentets Informationskontor på forfriskninger.

'Kilimanjaro's sne' - deroute i Marseille

Årets vinderfilm er det charmerende, franske drama 'Kilimanjaros sne'. Michel har mistet sit arbejde, men han lever fortsat lykkeligt med Marie-Claire. De er stolte fagforeningsfolk og politisk engagerede, omgiver sig med venner, børn og børnebørn.

Denne idyl bliver brutalt smadret, da to maskerede mænd slår dem ned, bagbinder dem og stikker af med bryllupsringe og kontokort. Miseren bliver endnu værre, da de finder ud af, at røveriet er organiseret af en ung arbejder, der blev fyret sammen med Michel.

Onsdag den 9. maj kl. 18.15.

'Attenberg' - selvmordssange og sexundervisning

23-årige Marina bor sammen med sin arkitektfar i en typisk fabriksby ved havet. Hun finder mennesker mærkelige og frastødende og holder sig for sig selv. I stedet betragter hun arten gennem selvmordssange, tv-programmer om dyr og sin veninde Bellas sexundervisning.

En fremmed kommer til byen og udfordrer hende til duel i bordfodbold - på Marinas eget bord. Samtidig er hendes far i gang med en rituel afsked med det 20. århundrede, som han finder "overvurderet". Fanget mellem de to mænd og veninden Bella udforsker Marina det vidunderlige mysterium om den menneskelige fauna.

Onsdag den 16. maj kl. 18.45.

'Play' - mobning på svensk

Ruben Östlunds kontroversielle og knivskarpe Cannes-hit er en dramatiseret re-enactment baseret på grundig research i over 40 tilfælde af ekstremt grov mobning og tricktyverier, begået af helt unge indvandrer-børn i Göteborg. Tre middelklasse-drenge bliver passet op af en bande i et shopping-center, der beskylder dem for at have stjålet en mobiltelefon. Hvad der følger er et manipulerende psykologisk rollespil, der snarere end at bygge på fysisk vold udvikler sig netop som et spil - bare uden regler.

'Play' iscenesætter virkeligheden for at analysere den, på en måde der ikke er set før, og som frygtløst tilsidesætter alle hensyn til politisk korrekthed. Derfor vil den uden tvivl skabe debat - også som et kontemporært, aktuelt og nytænkende værk med betændte rødder i en skandinavisk samtid.

Onsdag den 23. maj kl. 18.45.

Tid: Onsdag den 9., 16. og 23. maj
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412