Nyrestaurerede amerikanske klassikere

FILM OG INTRO. Med Jack Nicholson og New Hollywood som fællesnævner og besøg af en af Amerikas mest respekterede filmbevarings- og digitaliseringseksperter, Grover Crisp, præsenterer vi to nyrestaurerede tidsbilleder fra årene omkring 1970: Roadmovie-klassikeren ’Easy Rider’ d. 23 oktober og den herhjemme sjældent viste new wave-perle ’Five Easy Pieces’ d. 24 oktober.

Grover Crisp introducerer filmene og fortæller om deres respektive restaureringsprocesser, så alle – uanset forudsætninger – kan være med. Thomas Christensen, museumsinspektør ved det Danske Filminstitut er aftenens vært.

Hippierne kommer til Hollywood

Dennis Hopper instruerede, Peter Fonda producerede og Jack Nicholson viste sit gavtyveansigt i en central birolle i box-office hittet ’Easy Rider’ (1969). En odyssé om to hippe fyre, som på motorcykel realiserer den gamle amerikanske frihedsdrøm og rejser tværs gennem staterne – denne gang fra vest mod sydøst, fra Los Angeles til New Orleans. En anarkistisk dannelsesrejse gennem et USA, der har mistet sin uskyld. I denne absolutte roadmovie klassiker kombinerer Hopper og Fonda den amerikanske frihedsdrøm med et kritisk tidsbillede – tilsat alle tiders hotte lydspor. Landskaberne er skønne og mange af de nye livsstilseksperimenter velmente, men konklusionen er dyster: “We blew it!”. 'Easy Rider' var om noget filmen, der gjorde de store producenter opmærksomme på rockmusikken og modkulturens salgspotentiale og på, at arketypiske fortællinger kunne berettes på nye måder.

Jack Nicholsons gennembrud

Bob Rafelson og manuskriptforfatter Adrien Joyce brugte al deres kreative kontrol til at lave et europæisk-inspireret karakterstudie i ’Five Easy Pieces’ (1970). Med Jack Nicholson i en gennembrudsrolle formåede de at fange en helt særlig stemning af rastløshed og vrede i fortællingen om den unge Bobby, som dropper en lovende karriere som pianist til fordel for et ”blue collar”-job i olieindustrien. Bobby er ikke hippie, men han identificerer sig heller ikke med det finere borgerskab, han har rødder i. Hans ønske om uafhængighed er i modstrid med hans følelsesmæssige tomhed – Bobby passer ikke ind NOGEN steder. Nicholsons nuancerede indfangning af 1970'ernes ulmende frustration vakte genklang hos modkulturen og hos Nixons ”tavse flertal”, og filmen blev som ’Easy Rider’ en overraskende kommerciel succes: den blev nomineret til flere Oscars og gav Nicholson stjernestatus, men er desværre blevet lidt overset herhjemme.

Tid: Tirsdag den 23. oktober kl. 19:15 og onsdag den 24. oktober kl. 19:15 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412