Oplev røde westerns i Cinemateket

EASTERNS. Med serien 'De red mod øst' præsenterer Cinemateket i januar en række røde westerns produceret bag jerntæppet mellem 1924 og Murens fald i 1989.

Bortset fra dens ideologiske indhold elskede kommunistdiktaturerne i øst den amerikanske western-genre. Fra 1924 til Murens fald i 1989 blev der produceret et stort antal western-film eller ’easterns’ bag jerntæppet. I disse westerns var heltene de røde – indianerne og kommunisterne. Cinemateket blænder i januar op for en række af disse ukendte - men sært genkendelige røde westerns.

Saftevandsdrikkende gunslinger og stolte indianere

Oplev eksempelvis den ironiske sovjet-stumfilm 'Mr. Wests mærkelige oplevelser i bolsjevikkernes land' fra 1924. I denne veloplagte actionkomedie opdager den snobbede amerikaner Mr. West, at de ræverøde kommunister ikke er så slemme endda. Filmen ledsages af levende klavermusik ved Lars Boutrup.

I den tjekkoslovakiske western-parodi 'Lemonade Joe' fra 1964 tager en saftevandsdrikkende gunslinger kampen op mod en sværm af cowboys, der sværger til whisky – og derfor skyder dårligt. Filmen parodierer på veloplagt og gennemført fjollet vis stumfilms-æraens westerns, og er rig på visuelt opfindsomme sekvenser.

Den østtyske 'The Sons of Great Bear' fra 1966 blev startskuddet til en lang række 'indianerfilm', udsendt af det statslige produktionsselskab DEFA, hvis western-æra sluttede med 'The Scout' i 1983. Filmene skildrer indianerne som helte og ædle vilde og den hvide mand og den amerikanske regering som skurkene.

Serien 'De red mod øst' (6 titler) vises hele januar.

Tid: Januar måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412.