Overset, komisk multitalent

UKENDT KLOVN. Pierre Étaix, der spiller klovnen Yoyo, er blevet kaldt "den franske Buster Keaton" og kan tælle Jerry Lewis blandt sine største fans. Oplev Étaixs raffinerede klovneri  i ’Yoyo’, der er månedens komedie i Funny Bones-biffen onsdag d. 19. september kl. 19.15.

"Klog, vittig, rørende. Sensationelt vellykket," skrev Bjørn Rasmussen i dagbladet Aktuelt ved 'Yoyo'’s danske premiere i 1965. Handlingen udspiller sig i årene 1925-29 – med en ti år senere epilog – og fortæller om en ruineret millionær, som slutter sig til sin ungdomskærlighed i en cirkus. Deres søn, Yoyo, køber som voksen farens slot, men lykken ligger ikke i isoleret rigdom og glans.

Étaixs mange - ogtemmelig kendte - tilhængere

Som klovn tilhører Yoyo den store verden. Amerikanske Jerry Lewis har engang udtalt, at "franskmændene har en af de største komikere – de ved det bare ikke." Han talte her om Pierre Étaix, der spiller Yoyo som voksen. Étaix er ligeledes blevet lovprist af magasinet Paris-Match, der har kaldt ham ”den franske Buster Keaton” – og kendte personager som Jean-Luc Godard, David Lynch og Woody Allen har været med til at redde hans film og sikre dem for eftertiden. Étaix har endda vundet en Oscar i 1963 for kortfilmen ’Heureux anniversaire’ - så man kan undre sig over, hvorfor han ikke er mere kendt?

Reddet fra glemselens mørke

Trods anerkendelsen fra prominente personer var den 84-årige komiker, tryllekunster og klovn ved at synke helt hen i glemsel på grund af copyright-problemer, der har betydet, at hans film hverken har været vist eller udgivet i årtier. Nu, takket være støtten fra fans og filmfolk, er mange af Étaixs film blevet restaurerede og vises endelig på det store lærred igen. Cinemateket giver dig en unik chance for at opleve det oversete, komiske mulitalent i ’Yoyo’, der er denne måneds Funny Bones-perle.

Læs mere om Pierre Étaix her

Tid: Onsdag den 19. september kl. 19.15
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412