Russiske klassikere - 90 år med Mosfilm

PLETSKUD fra Europas største filmstudie. Den russiske kulturinstitution Mosfilm fylder 90 år. Cinemateket viser et udpluk af det legendariske studies vigtigste film i nye digitale biografversioner. Mød bl.a. direktør og instruktør for Mosfilm Karen Shakhnazarov, når han introducerer den kritikerroste og spektakulære antikrigsfilm 'White Tiger' torsdag den 11. dec. kl. 19.00.

Hvis man et sted i historien kan tale om, at filmen har udrangeret religionen, må det være i Rusland efter revolutionen 1917. Mange kirker blev omdannet til biografer for bedst muligt at kunne præsentere og promovere, hvad Lenin kaldte ”den vigtigste af alle kunstarter”, og den russiske filmindustri blev nationaliseret.

I 1922 oprettede Sovjetunionen statsfilm-entreprisen Goskino, der tog sig af produktion og distribution i alle Sovjetrepublikker. Monopolets første spillefilm blev færdig i 1924. Dette foretagende blev senere til Mosfilm. Studiet fungerer den dag i dag, nu på halvstatslig basis, og er stadig Europas største filmstudie. Mosfilm har til dato udsendt mere end 2.500 film og huset instruktører som Sergei Eisenstein, Aleksandre Dovzhenko, Vsevolod Pudovkin og Andrej Tarkovskij.

De udbredte avantgarde-eksperimenter, der karakteriserede sovjetisk kunst i 1920’erne blev fra 1930’erne en fjern, undertrykt erindring. Under Stalin skulle kunsten ikke bare være politisk korrekt (‘socialistisk realisme’), men også umiddelbart tilgængelig i indhold og form. Et eksempel på dette er den underholdende musical ‘The Cossacks of Kuban’, der glorificerer livet på de sovjetiske kollektive landbrug (kolkhozer).

Verdenspremiere på ’Ivan den grusomme’

Mosfilm producerede som nævnt bl.a. Eisensteins film, herunder ‘Ivan den grusomme' med lydside særligt komponeret af Sergei Prokofiev. Mosfilm er netop nu ved at færdiggøre restaureringen af ‘Ivan den grusomme I og II’, og Cinemateket kan vise denne version som det første sted i verden. Den største sovjetiske efterkrigsinstruktør, Andrej Tarkovskij, udsendte også sine film fra Mosfilm-monopolet og instruerede her blandt andet ‘Den yderste dom’ og ‘Spejlet’, selv om ‘Den yderste dom’ kan læses som en voldsom kritik af kunsten og kunstnerens rolle under Sovjet-styret.

I ‘Den store Fædrelandskrig’, som Stalin kaldte 2. verdenskrig, mistede over 20 mio. russere livet, og 2. verdenskrig er stadig et stort og vigtigt tema i russisk film – i denne serie repræsenteret ved ‘White Tiger’‘Historien om en soldat’ og ‘They Fought for Their Country’. De tre film skildrer på meget forskellig vis kamphandlingerne og de menneskelige lidelser på Østfronten.

Instruktørbesøg

Serien åbner den 11. december med den kritikerroste og spektakulære antikrigsfilm ‘White Tiger’ instrueret af Karen Shakhnazarov. Shakhnazarov er samtidig direktør for Mosfilm og vil være til stede ved forestillingen og markeringen af studiets 90-års fødselsdag.

Læs mere om filmserien '90 års russiske klassikere' og bestil billetter her.

Tid: ’90 års russiske klassikere’. 11.- 26. december.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34 12