Shakespeare-foredrag – Asta Hamlet: prinsessen af Danmark

Klassisk stumfilm med klaverledsagelse. Den 15.september kl. 18.45.

Den klassiske stumfilm ’Hamlet’ af Heinz Schall og Svend Gade med Asta Nielsen i hovedrollen bliver vist med klaverledsagelse den 15. september. Den respekterede amerikanske kritiker, forfatter og Shakespeare-kender Charles Marowitz har sagt om filmen, at den er: "a truly bizarre piece of film-making, weird, wayward and hypnotic".

"sårbar over for alle naturlige kvindelige svagheder"

Marowits gæster Cinemateket, og før filmen vil han fortælle om andre filmversioner af bardens værker. Her vil han selvfølgelig også komme ind på denne meget sjældne - og meget underlige - version af 'Hamlet' med Asta Nielsen i titlerollen.

Hamlet i drag

Marowitzs foredrag hedder "Hamlet Gender-Benders", og vil blandt andet komme ind på tesen fremført af den amerikanske professor Edward P. Vinings i 1881. Nemlig, at prins Hamlet i virkeligheden var en prinsesse, der fra barnsben havde været forklædt som dreng.

Som voksen var hun med Vinings ord "på vanviddets rand på grund af ubærlige byrder, en kærlighed, hun aldrig ville kunne afsløre, martret af jalousi og sårbar over for alle naturlige kvindelige svagheder".

Vinings teori var måske ikke den mest velfunderede, men den gav 'Die Asta' et alibi for at indtage en rolle, de færreste kvinder ellers får mulighed for at spille! I sin handling lægger filmen sig så tæt op ad Shakespeare, at kønsproblematikken ofte virker absurd - men interessant er den bestemt.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.