Sicilien under lup - nye mafiafilm med særarrangementer

MAFIAEN I NYT PERSPEKTIV. Mafiaen er ofte blevet romantiseret af Hollywood. Men myten om viljestærke immigranter, der bliver ’mænd af ære’, har de seneste år modtaget et velfortjent los fra støvlelandet, hvor mafiaen er en yderst reel og indflydelsesrig magtfaktor. Cinemateket zoomer ind på Sicilien i april måned – med fire nyere italienske film, instruktørbesøg og foredrag og pasta i Restaurant Sult.

’Pif’ Diliberto - Italiens Jon Steward besøger Cinemateket

Cinemateket får besøg af Italiens svar på Jon Stewart, nemlig Pierfrancesco ’Pif’ Diliberto. ’Pif’ er tv-vært, filmmager og skuespiller (og i øvrigt direkte efterkommer af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen), men også en åbenmundet kritiker af mafiaen og dens internationale forgreninger. Han diskuterer sin film ’The Mafia Only Kills in Summer’ onsdag den 29. april kl. 19.15. Han debuterer hér med bravur - som hovedrolleindehaver og instruktør - i en præcis skildring af Siciliens folkesjæl. 'Pif' er journalisten Arturo, der forelsker sig i kvinden Flora, men hvordan kan kærligheden spire, når mafiaens ukrudt vokser vildt? Virkelighedens syditalienske mafialikvideringer efterbehandles originalt i et værk, der blev kåret til bedste komedie ved European Film Awards 2014.

Thomas Harder-foredrag og middag

Dagen efter, torsdag den 30. april, vil historiker og forfatter Thomas Harder gennem foredrag kaste lys over det mørklagte sicilianske forbrydersyndikat La Cosa Nostra. Forinden er der italiensk middag i Restaurant SULT, og aftenen slutter med (anti)mafiafilmen

’One Hundred Steps’, der i øvrigt har haft ’Pif’ Diliberto som instruktørassistent. SULT vil servere en glohed pastaret, der får de italienske engle til at synge. Det hele efterfølges - selvfølgelig - af en kop velbrygget kaffe. Billetter til arrangementet skal være afhentet senest den 25. april.

Sicilien under lup - flere film

I serien 'Ny italiensk mafiafilm - Sicilien under lup' kan man desuden opleve ultra-æstetikeren Paolo Sorrentino og mesterskuespilleren Toni Servillo ('La grande bellezza') skabe skønhed i den meditative thriller 'The Consequences of Love'. Filmen handler om Titta di Girolamo, der i otte år har levet som en slags eneboer på et hotel i Schweiz. Han er en distingveret mand, der tilsyneladende blot sidder i hotellets lounge eller bar og ser livet passere forbi… men jakkesættet gemmer på hemmeligheder. Mafiaen er arbejdsgiver og sjælen er i krise.

'Salvo' er historien om Salvo, en hårdkogt mafiahåndlanger. Men efter at have henrettet en kriminel konkurrent, kidnapper han i hemmelighed den dræbtes blinde lillesøster fra gerningsstedet og pludselig er hans verden forandret. Havnebyen Palermos nedslidte bygninger indrammer denne rå kærlighedshistorie, der med sin modige billedside og minimale dialog begejstrede på Cannes-festivalen.

Ekstravisninger

Grundet stor efterspørgsel præsenterer Cinemateket en ekstravisning af 'The Mafia Only Kills in the Summer' onsdag den 29. april kl. 17.15. Der er ligeledes sat en ekstravisning op af 'One Hundred Steps' (uden spisning) torsdag den 30. april kl. 17.30. 'One Hundred Steps' tager os med til slut-70'ernes Palermo-provins, hvor den unge venstrefløjsaktivist og radiovært Peppino Impastato indædt skridter fronten af mod mafiaen. 

Serien 'Ny italiensk mafiafilm - Sicilien under lup' er arrangeret i samarbejde med Det Italienske Kulturinstitut.

Tid: 23.-30. april 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.