Stor humor + stor filmkunst = Ruben Östlund

SOCIOLOG OG SAMFUNDSSATIRIKER. Ruben Östlund får til stadighed sat prædikater på sin kompromisløse persona, men hans værker er befriende svære at rubricere. Se alle Bodil-vindende svenske instruktørs fire spillefilm samt to kortfilm i Cinemateket i marts-april.

Efter en årrække som anmelderdarling er den 40-årige Ruben Östlund rykket op i instruktørernes superliga med ’Force Majeure’, som netop har vundet årets Bodil. Cinemateket viser i marts og april alle instruktørens fire spillefilm og i tilgift to prisbelønnede kortfilm.

Hvor andre art cinema-instruktører ofte slår efter tilskuerens solar plexus med sex, vold og stilistisk exces, har Östlund skabt sit eget underspillede filmiske univers, der snapper efter velfærdspsykens (u)normalitet. Östlund har erklæret sit kunstneriske tilhørsforhold til den über-stiliserede kollega Roy Anderson, men har rendyrket sin egen fortællingsform, der ubekymret mikser realisme og formalisme med et ordentligt skvæt sort humor.

Situationerne og de fiktive rum er genkendelige. Uheroiske hverdagskarakterer havner i en række ekstreme og socialt komplekse situationer, der udfordrer en moralsk stillingstagen. En beruset bålaften med vennerne, der løber løbsk. En retarderet dame i bybussen, der hiver i passagerernes nakkehår. En kernefamiliefar, der flygter fra lavinen og efterlader ægtefællen og børnene i livsfare.

”I vores samfund kan det faktisk lade sig gøre at provokere ved blot at identificere de konventioner, vi sjældent taler om, de ladede emner og situationer og vores forventninger til ting og sager,” siger Ruben Östlund.

Som citatet afslører, er instruktørens øjne fokuseret mod samtidsmenneskets adfærd. De tabuer og fortielser, han blotlægger, er ofte små, men ikke desto mindre almenmenneskelige og håndteret med mere end et lille gran alvor. Men samtidig kaster Östlund (sort)humoristisk lys over de sociale skævvridere og deres strittende psykologiske akilleshæle … og vupti! Filmmagi opstår.

Tid: 4. marts-29. april 2015
Sted:
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.