Storm over Asien - stumfilmkoncert med strubesang og jazz-bas

Som noget ganske unikt byder Cinemateket tirsdag den 18. august kl. 19.30 på et drama fra de mongolske stepper - tilsat stemninger og toner fra samme region som live-score. Filmen er den sovjetiske instruktør Vsevolod I. Pudovkins sidste indiskutable mesterværk, stumfilmen 'Storm over Asien' fra 1928.

STRUBESANGERINDE FRA TUVA

Sangerinden og musikeren Choduraa Tumat (f. 1974) leverer stemningsfuld levende lydside til filmen. Publikum kan se frem til at blive budt på både overtone-strubesang, også kaldet khoomei (lyden minder lidt om den australske didgeridoo), foruden smukke sorgfulde klange fra centralasiatiske strengeinstrumenter (igil, chanzy og khomus) samt træfløjte (shoor). Choduraa Tumat har i en årrække undervist på musik-akademiet i republikken Tuva (der støder op til Mongoliet og formelt hører under Rusland). Hun er også er kunstnerisk leder af ensemblet Tyva Kyzy og spiller desuden i Tuvan National Orchestra.

PRISVINDENDE DANSK JAZZ-BASSIST

Hun flankeres denne aften af en swingende dansk jazz-kontrabas ved Jonas Westergaard (f. 1976), der bl.a. har modtaget P2's Jazzpris. Westergaard er internationalt orienteret og dyrker jazz på tværs af genrer og traditioner. I New York har han bl.a. spillet sammen med saxofonisterne Michael Blake og George Garzone. Han har samarbejdet med norske Peter Wettre og været del af den finsk-danske gruppe Delirium, og tilbage i 2000 blev han med trioen Fuchsia udpeget som årets unge nordiske jazzgruppe. Westergaards øvrige vifte af samarbejdspartnere omfatter bl.a. Bandapart, Anderskov Accident, John Tchicai, Oliver Lake. Kresten Osgood og Trioen WBZ.

DJENGIS KHANS ARVING

Med et højst utraditionelt valg af location og hovedperson skabte den sovjetiske instruktør Vsevolod I. Pudovkin i 1928 sit sidste indiskutable mesterværk. 'Storm over Asien' fortæller om en mongolsk jæger, Bair, der under borgerkrigen i 1918 pludselig bliver en central brik i et storpolitisk spil. Efter at være blevet fanget af britiske tropper og dødsdømt bliver Bair taget til nåde. En amulet afslører nemlig, at han i direkte linje nedstammer fra Djengis Khan, og englænderne ser ham som en mulig marionet-figur, der kan sikre ro i et turbulent hjørne af imperiet. Pudovkin forener dokumentar-lignende indblik i livet på de mongolske stepper med betagende landskabsbilleder - og markerer tydeligt med lyn-og-torden-klipning, hvornår dramaet kræver beskuerens skærpede opmærksomhed.

POST SECRET

Choduraa Tumat er i Danmark for at forberede sig til forestillingen 'Post Secret', der spiller i Dansehallerne 28. august-19. september. Bag forestillingen, som omfatter både dans, muisk og preformance, står den prisvindende dansegruppe Mute Comp. Læs meget mere på www.mute-comp.dk.
Billetter til stumfilmkoncerten 'Storm over Asien' kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 33 74 34 12. Online-bestilling på www.cinemateket.dk.