Stumfilmskoncert til ”den mest ekspressionistisk film overhovedet”

FILMMUSIK. Den 12. oktober kl. 21.00 sætter det pladeaktuelle space-rockband SPEkTR vekselstrøm til den tyske 20’er-film, der var for ekspressionistisk til sit hjemlige publikum.

Oplev 1920’er-radikalitet og lyden af fremtiden i én og samme pakke, når Cinemateket, Goethe-Institut Dänemark og musikfestivalen Wundergrund invitererer til en af årets mærkeligste stumfilms-koncerter.

En glemt, radikal film
’From Morning to Midnight’, der nyligt er blevet restaureret af Münchens filmmuseum, er sært forbigået i de filmhistoriske annaler. Sært, fordi der er forvredne kulisser i bedste ’Doktor Caligari’-stil, syrede visuelle effekter og skarp politisk indignation i filmen – altså ekspressionisme i reneste aftapning.

Filmen er tilmed baseret på et af de mest berømte og hyppigst spillede ekspressioniske teaterstykker overhovedet, Georg Kaisers ’Von morgens bis mitternachts’. Men selv om publikum i 20’ernes Berlin var vant til lidt af hvert, fandt de filmen for radikal og fremmedartet i sit udtryk, og der var ingen tyske distributører, der ville røre den. Til gengæld fik den biografliv i Japan (!), hvor det respekterede filmmagasin Kinema Jumpo i 1923 skamroste den.

Band med mange filmreferencer
SPEkTR er en dansk rock-kvintet, der med en udpræget filmisk referenceramme leverer lydeksperimenter og kompositioner, der emmer af alsidighed, originalitet og nysgerrighed – en lyd, som frontmand Manoj Ramdas kalder Soundtrack’n’Roll. Tænk surfguitar og kitschede keys indflettet i flerstrengede melodier i et mystisk, mørkt dragende og ikke mindst cinematisk univers.

Manoj Ramdas er kendt som fingerfærdig og intens guitarist hos bl.a. The Raveonettes, Sort Sol og The Good The Bad. SPEkTR er hans hjertebarn, hvor musik og visuel kunst brydes og eksploderer i fragmenter af Kubrick, Jodorowsky, Vangelis, Philip K. Dick og mange andre.

Tid: Lørdag 12. oktober kl. 21.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12