Tre dage med ny-nordiske filmoplevelser

MULTICOOL. Oplev nye film med interkulturelt islæt, mød instruktørtalenter fra Norge, Sverige og Danmark og kom til energisk live-koncert med bandet Moscow Streetkids - alt sammen i dagene 22.-24. maj.

MultiCool Nord er et samarbejde mellem Københavns Salaam Filmfestival, Oslos Film fra Sør og Malmös Antirasistiske Filmdagar - tre filmfestivaler fra tre byer som gennem de sidste 50 år er blevet hjemsted for nogle af de største koncentrationer af etniske minoriteter i Skandinavien i nyere tid. Forandringerne har på én gang bidraget til en frodig kulturel mangfoldighed og afstedkommet en heftig debat med helt forskellige overtoner i Norge, Sverige og Danmark.

De tre filmfestivaler har slået sig sammen for - via forskellige film- og debatarrangementer – at udveksle interkulturelle erfaringer, sætte fokus på kulturel mangfoldighed samt fremme gensidig respekt og inklusion. 22.-24. Maj indtager MultiCool Nord Cinemateket med eksklusive visninger af to helt nye film, instruktørbesøg, debatter og som afslutning en forførende live-optræden af det fremstormende band Moscow Streetkids.  

Modstandskæmpere og drømmejagere
MultiCool indledes onsdag d. 22. kl. 19:00 med den franske 2. verdenskrigsfortælling ’Free Men’. Filmen er baseret på en virkelig historie om en ung algier, der modvilligt må udkæmpe to kampe på én gang: den ene for at redde franske jøder fra den tyske besættelsesmagt, den anden for at befri Algier fra det franske koloniherredømme. Efter filmen er der debat med Anne Boukris, leder af Jødisk Filmfestival, som bl.a. vil give historiske eksempler på situationer, hvor jøder og muslimer har stået sammen og hjulpet hinanden.

Torsdag kl. 19:00 er det den drømmende ’Bekas’, der er på programmet. Filmen foregår i begyndelsen af 1990'erne, hvor Saddam Husseins regime lagde et kolossalt pres på den kurdiske region i Irak. To unge kurdiske brødre ser ’Superman’ i biografen og beslutter sig i samme sekund for at rejse til Amerika. Uden hverken pas eller penge drager de ufortrødent afsted – på jagt efter deres helt egen udgave af den amerikanske drøm. Filmens instruktør, den kurdisk-fødte svensker Karzan Kader, vil være til stede ved visningen og stiller op til debat efterfølgende.

Fredagsbar med nye talenter
Dagene afsluttes fredag kl. 18.30 med en aften dedikeret til skandinaviske film og instruktører, der arbejder i det multikulturelle felt. Filmfolk fra Danmark, Norge og Sverige viser deres film og taler om de konkrete overvejelser og løsninger, de har foretaget i deres arbejde. Aftenen er altså centreret om konkrete cases i form af film, filmklip og work in progress. I pauserne serveres der snacks og drikkevarer.

Fredagsbarsarrangementet er udviklet i samarbejde med den unge filminstruktør Ala'A Mohsen, der tidligere har modtaget Salaam-filmprisen for dokumentaren ’Barn af Irak’. Mohsen vil denne aften vise klip fra sin kommende film om det multikulturelle band Moscow Streetkids, der selv kigger forbi Asta Bar og spiller et par numre efter filmvisningerne. Der er med andre ord lagt op til en festlig aften i den kulturelle mangfoldigheds tegn.

Tid: 22.-24. maj.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.