Tre måneder med spansk eksperimentalfilm

AVANTGARDE. Cinemateket præsenterer i november, december og januar en serie af hidtil utilgængelige film fra den 'anden' spanske filmhistorie - alt sammen i nye, restaurerede kopier. Serien skydes i gang nu på søndag den 27. november.

I samarbejde med CCCB (Contemporary Culture Centre of Barcelona) og AC/E (Acción Cultual Española) med støtte fra ICIC (Cinematheque of Catalunya) har Cinemateket nøje udvalgt en række titler, der tegner et bredt billede af den spanske filmundergrunds historie. Serien figurer i programmet under rubrikken 'Eksperimental'.

November: Mellem dokumentarisme og modernisme

Den visionære José val del Omar (1904-82) er den spanske eksperimentalfilms grand old man. Vi viser hans klassiske værk 'Fuego en Castilla' (1958-59, 17 min.), der var en del af en aldrig færdiggjort 'Tríptico elemental de España'. Arkitekten og animatoren Gabriel Blanco er repræsenteret med et dokumentarisk værk, 'De purificatione automobilis' (1974, 16 min.) om en søndag i udkanten af byen. Multikunstnerparret Benet Rossell og Antoni Miralda kaster et kritisk blik på militant ikonografi i 'Miserere' (1979, 12 min.), og Silvia Gracia har sammen med José Luis Guerin, et af spansk films største navne, signeret den tidlige essay-film 'Souvenir' (1985, 5 min.). Det nyeste værk, 'Lo que tú dices que soy' (Virginia García del Pino, 2007, 28 min.) er en dokumentarisk skildring af mennesker, der arbejder i tabu-belagte jobs.

Tid: Søndag den 27. november kl. 14:30 og onsdag den 30. november kl. 19:00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

December: Outreret super 8 og avantgarde-animation

Cinematekets fokus på spansk eksperimentalfilm fortsætter i december med to del-programmer, der på hver sin måde tager afsæt i filmmediets fysiske udformning: abstrakt animation, Super 8-eksperimenter og skraldet punkt-cinema med rødder i Warhol m.m.

Del 1:

Kortfilmene i det første program, 'Appropriations / Great Super 8', er skabt på tværs af to generatoner, og det er tydeligt at erfaringerne fra 70'ernes og nutidens spanske undergrund finder vidt forskellige udtryk. Fra 'Bloodline' (1975) til 'Alice in Hollywoodland' er fællesnævneren protest, provokation og støjende poesi.

Tid: Onsdag den 7. december kl. 21:45 og torsdag den 29. december kl. 16:30
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

Del 2:

Programmet 'Animated Experiments: Rhythm, Light and Colour' består af værker fra 50'erne til i dag - i et spejlende frem for kronologisk udvalg. Her bliver et andet fællestræk synligt, som tager udgangspunkt i den kreative afsøgen af de teknologiske arbejdsredskabers potentiale og begrænsninger. Teknikkerne rækker fra lystige farve-/musik-animationer (Javier Aguirre, Josep Mestres, Ton Sirera), stop-motion (Fermi Marimón), collage-film (Isabel Herguera) og sand-på-glas-animation (Begoña Vicario).

Tid: Torsdag den 22. december kl. 21:30 og torsdag den 29. december kl. 20:15
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

Januar: Seriens sidste to dele

Ultimo december kan man læse mere om den afsluttende del af vores spanske eksperimental-serie. Indtil da er der mulighed for at fordybe sig med baggrundsviden om de enkelte værker og deres kunstnere her.