Ud af boblen - Steven Soderbergh dekonstruerer kriminalgenren i 'Bubble'

Premiere: "'Bubble' er en særegen lille film, der renser tilskuernes hoveder og skærper alle de sanser, der er blevet sløve af at se film på en særlig måde," konkluderer Per Juul Carlsen i Information. ’Bubble’ er månedens film i Cinemateket.

I Soderberghs hænder er legen dødsens alvor. Hans film er ofte eksperimenterende og udfordrende og altid kendetegnet ved en usvigelig sikker sans for dramaturgi og æstetik.

Månedens film i Cinemateket er et stykke ærkeamerikansk independentfilm. ’Bubble’ følger ingen genreforskrifter, men er derimod et dybt originalt projekt, som giver sig tid til at fortælle en rørende historie om menneskelig ensomhed. 

Ensomhed og mord

Steven Soderbergh skildrer i 'Bubble' tre Ohio-fabriksarbejdere, der er kommet i klemme i livet. Den buttede, midaldrende Martha bor sammen med sin gamle, syge far. Hver dag giver Martha sin unge fåmælte kollega Kyle et lift til dukkefabrikken, hvor de begge arbejder.

Hun lægger tydeligvis mere i deres "venskab" end han gør, og da den unge og mere udadvendte Rose bliver ansat på fabrikken, reagerer Martha med jalousi og angst for forandringer. Konflikterne bliver tilspidset, da Rose hyrer Martha til at passe sin toårige datter for at kunne gå på date med Kyle - og da Roses eksmand dukker op næste morgen har politiet et mord at efterforske.

Nysgerrigheden samler sig ikke om, hvem der har begået forbrydelsen, men om bevæggrunde og reaktionsmønstre. 'Bubble' peger på, hvor dyb menneskelig ensomhed kan være, og på den måde viser filmen tilbage til Soderberghs store gennembrud 'Sex, løgn og video' fra 1989.

Anmeldelser

"Alt ved filmen er modigt og innovativt," konkluderede den anerkendte amerikanske filmkritiker Roger Ebert om 'Bubble'. Filmen har delt vandene i USA og nu herhjemme. Flere danske anmeldere er på linje med Ebert:

"På en gang dybt forstemmende og stærkt fascinerende. En fremragende film fra en sjældent egensindig instruktør" (5 stjerner) – Henrik Queitsch, Ekstra Bladet

"Sjældent har en forbrydelse været beskrevet så nøgternt og troværdigt i sin hverdagstragiske banalitet. Det er et usædvanligt trekantsdrama" (4 hjerter) – Kim Skotte, Politiken

"Et filmisk eksperiment, hvor Soderbergh har sat helt almindelige amerikanere til at spille skuespil en enkelt gang i deres liv, og hvor alle historiefortællerens små tricks, såsom spændingsmusik og bevidste vildledninger, er skåret væk. Uanset hvordan man vælger at opfatte den, er Bubble en særegen lille film, der renser tilskuernes hoveder og skærper alle de sanser, der er blevet sløve af at se film på en særlig måde. Den hiver så at sige publikum ud af sin egen filmboble" - Per Juul Carlsen, Information

Se flere af Steven Soderberghs eksperimenterende filmproduktioner i serien Steven Soderbergh - sex, leg og revolution, som vises i Cinemateket hele december måned.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.