Ud over stepperne – Mongoliet mellem nomadekultur og globale impulser

NYE HORISONTER. I februar kan du i Cinemateket stifte bekendtskab med en mongolsk filmkultur, der undersøger landets rivende udvikling i krydsfeltet mellem land og by, det lokale og globale, steppernes nomade-traditioner og det moderne livs fristelser.

I serien Mongoliet på film præsenterer Cinemateket frem til 16. februar en række filmiske fortællinger, der reflekterer de gennemgribende samfundsforandringer, som Mongoliet og dets befolkning gennemlever.

Selvom de fleste nok kender Mongoliet for sin nomadekultur, sine vidtstrakte stepper og Djengis Khan, så har landet – som en af få asiatiske nationer – de sidste 25 år formået overvejende fredeligt at overgå fra kommunistisk styre til socialliberalt demokrati. 

Rap Ulaanbaatar style og close-ups på nomadekultur

I mødet mellem tradition og ny inspiration opstår samfundsmæssige spændinger, men også nye horisonter og kulturelt nybrud. Få for eksempel svar på, hvordan det lyder, når tre kvindelige rappere i Ulaanbaatar hver især forsøger at finde en egen tone mellem lokal musiktradition og moderne beats i 'Mongolian Bling'. En dokumentarfilm, der giver et sjældent indblik i en sprudlende og dynamisk populærkultur.

Ud over ’mongolian Bling’, der kan ses i aften kl. 21.00, vises en række dokumentarer og dramaer, der stiller skarpt på en mongolsk nomadebefolkning, der på en gang er uhyre traditionsbundet og ekstremt omstillingsparat.

Tid: 11.-16. februar 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12.