Undervejs med Wim Wenders

BESØG. Den 27. september gæster den tyske instruktør og fotograf Wim Wenders CINEMATEKET, hvor han introducerer den restaurerede udgave af road-filmen 'Paris, Texas' i samtale med filmjournalist Søren Høy. Arrangementet er en del af Cinematekets filmserie ’Undervejs – Wim Wenders on the Road’ og er arrangeret i samarbejde med Kunstforeningen GL STRAND, der i udstillingen ’Places, strange and quiet’ viser 30 storformatfotografier af Wim Wenders.

’Paris, Texas’ (1984) lagde kimen til Wim Wenders fotografiske karriere, da Wenders i forbindelse med research til filmen begyndte at dyrke fotografiet som et selvstændigt medium. Wim Wenders er som kunstner først og fremmest interesseret i billeder og dernæst historien bag billedet, historien udspringer på den måde fra motivet.
Storformatfotografierne i udstillingen ’Places, strange and quiet’ på Gl. Strand (27. september-23. november) er skudt rundt omkring i hele verden – fra Brasilien over Armenien til Australien. Som stillbilleder til en roadmovie har Wenders fotograferet de steder, han har besøgt i forbindelse med filmoptagelser, filmfestivaler og research-ture. I sine fotografier dyrker han nogle af de samme temaer (rodløshed og fremmedgørelse) som i sine film, og i anledning af udstillingen viser Cinemateket et udvalg af Wenders’ roadmovies med serien 'Undervejs - Wim Wenders on the Road'.

Eksistentielle roadmovies

Havde det ikke været for Wim Wenders, ville ordet roadmovie formentlig ikke have helt så eksistentiel en klang, som tilfældet er i dag. Wenders har været med til at forskyde roadmoviens fokus fra geografi til hjemløshed og identitetssøgen. Hans personer er ofte ensomme og rodløse eksistenser i konstant bevægelse. Mennesker, der søger efter et sted at høre til. Rejsens mål er som oftest ikke defineret, og bevægelsen bliver i sig selv et udtryk for længsel og indeholder foranderlighedens livgivende mulighed.

’Paris, Texas’ introduceret af Wim Wenders i samtale med Søren Høy

Oplev Wim Wenders’ Guldpalmevinder ’Paris, Texas’ i nyrestaureret version. En mand dukker frem af intetheden et sted i ørkenen til de uforglemmelige toner fra Ry Cooders slideguitar. Travis (Harry Dean Stanton) gik for fire år siden fra sin kone (Nastassja Kinski) og søn og forsvandt ud i det blå. Han opsøger nu sønnen, der er i plejefamilie, og sammen drager de af sted for at finde den forsvundne mor. ’Paris, Texas’ er en film om ensomheden, det totale identitetstab og mødet med Kvinden og livet. Inden filmen, lørdag den 27. september kl. 15.30, fortæller Wim Wenders om sit arbejde med ’Paris, Texas’ og om sit forhold til roadmoviegenren i samtale med filmjournalist og tidligere rektor ved Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, Søren Høy.

Program: ’Undervejs – Wim Wenders on the Road’

’Paris, Texas’: Lør. 20/9 kl. 18.30, lør. 27/9 kl. 15.30 (m. introduktion af Wim Wenders), ons. 1/10 kl. 21.30 og ons. 15/10 19.15
’Alice i byerne’: Ons. 24/9 kl. 21.30
’Undervejs’: Søn. 19/10 kl. 17.30 og ons. 22/10 kl. 16.30
’The Wrong Move’: Tors. 25/9 kl. 21.45 og tirs. 30/9 kl. 16.45
’Til verdens ende’: Tors. 2/10 kl. 18.30
’Palermo Shooting’: Lør. 4/10 kl. 21.30

Billetrabat

Købte billetter til serien ’Undervejs – Wim Wenders on the Road’ giver adgang til udstillingen ’Places, strange and quiet’ på GL STRAND for 45 kr. (normalpris 65 kr.).

Tid: ’ Undervejs – Wim Wenders on the Road’ – filmvisninger frem til 22. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34