The Big Lebowski

Coen-brødrenes mest elskede kultfilm har det hele: Et kuleskørt plot, kostelige karakterer og krøllet dialog. Nyd Jeff Bridges som ’The Dude’, den bowlingspillende, potrygende hippie, som tilfældigvis deler navn med rigmanden Lebowski.

”Ve vant ze money, Lebowski!”. Coen-brødrene leverer (igen-igen) en vanvittig historie fuld af sære eksistenser og elskelige idiotiske indfald. Den midaldrende hippie ’The Dude’ tilbringer det meste af sin rigelige fritid i en bowlinghal sammen med den småpsykotiske Vietnam-veteran Walter (John Goodman) og den ikke alt for opvakte Donny (Steve Buscemi). ’The Dude’ bærer det borgerlige navn Lebowski, og det deler han tilfældigvis med en fed, usympatisk rigmand. På grund af navnefællesskabet bliver han fejlagtigt overfaldet af et par gorillaer, der tilmed tisser på hans gulvtæppe. Opildnet af sine to bowlingkammerater opsøger han den anden Lebowski for at få erstattet sit højtelskede tæppe. Og så har vi for alvor balladen.

Jeff Bridges er fremragende som det overvintrede blomsterbarn, Julianne Moore giver sig fuldt ud som nøgenmaler-furien Maude Lebowski flankeret af Philip Seymour Hoffman, John Turturro og flere andre kendte navne i små glansroller.

Joel Coen. USA 1998. DCP farve. 117 min. Danske undertekster. Tilladt over 11 år. Med Julianne Moore, Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi.

Forslag til formidling 

Oplæg ved kunsthistoriker og kultfilmkender Peter Ole Pedersen, Aarhus Universitet.

Byd på ’The Dude’s favoritdrink inden filmen – selvfølgelig en White Russian.

Kontakt

Morten Tang
Presse- og redaktionsmedarbejder
Tlf. +45 2214 8940
mortent@dfi.dk