Leoparden

En klassiker af de helt store. Burt Lancaster i rollen som den sicilianske aristokrat, hvis status svinder under samlingen af Italien i 1860’erne – over for Alain Delon og Claudia Cardinale, som er de unge elskende, der vil gå deres egne veje.

Burt Lancaster spiller den stolte sicilianske fyrste Salina – eller ’Leoparden’ som han også kaldes – der må se sine privilegier smuldre under Garibaldis sammenlægning af Italien, mens hans nevø (Alain Delon) melder sig under revolutionens fane. Salina må endvidere acceptere nevøens forhold til datteren af en nyrig forretningsmand – en utænkelig relation i den gamle verden, men nu vejen til at bevare en rest af klasse og rigdom.

Filmen er et monumentalt portræt af en døende æra og emmer af vemodig højadel i forfald. Den berømte balscene, hvor kameraet hvirvler omkring de to smukke unge (til tonerne af Nino Rotas medrivende musik), er en tour de force.

’Leoparden’ er baseret på Giuseppe Tomasi Di Lampedusas poulære roman, der ironisk skildrer den sicilianske adels storhed og fald samt Viscontis egne erfaringer fra en opvækst i aristokratiet.

NB filmen præsenteres med engelske undertekster - ikke danske, som det fejlagtigt fremgår af tidligere udsendt folder.

Luchino Visconti. Italien, Frankrig 1963. 35mm. 185 min. Engelske undertekster. Tilladt over 11 år. Med Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale, Paola Stoppa, Serge Reggiani.

Forslag til formidling

Byd på gode italienske gaver til ganen inden kick-off.

Book oplæg ved italiensekspert og romanoversætter Thomas Harder.

Samarbejd med dit lokale bibliotek.

 

Kontakt

Morten Tang
Presse- og redaktionsmedarbejder
Tlf. +45 2214 8940
mortent@dfi.dk