Nattevagten (Ole Bornedal, 1994)

Ole Bornedals gennembrudsfilm kan i år fejre et vaskeægte jubilæum. Hér bliver der gået til gyser-makronerne med en energi, der var stort set ukendt i Danmark for 25 år siden – og som stadig har fuld slagkraft.

Med simple greb og uden effektmageri er overraskelserne konstant inden for rækkevidde, når lighus-nattevagten Martin (Nikolaj Coster-Waldau) går sine runder i den skumle hospitalskælder. Kim Bodnia er umoden, drilagtig og dæmonisk som vennen Jens, ligesom Sofie Gråbøl og Lotte Andersen har fremragende biroller, men det er Ulf Pilgaard, der tager stikket hjem med sit atypiske og stærke spil i rollen som politiefterforsker.

’Nattevagten’ var startskuddet til både Ole Bornedals og Nikolaj Coster-Waldaus karrierer – og Hollywoods søgelys. Joachim Holbeks musik er en delikat og velafmålt stemningsunderbygger ligesom Sort Sols ’Let Your Fingers do the Walking’ m.fl. er uforglemmelige ørehængere.

Ole Bornedal. Danmark 1994. DCP farve. 107 min. Dansk tale. Tilladt for børn over 15 år. Med Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Kim Bodnia, Ulf Pilgaard, Lotte Andersen.

Forslag til formidling

Genrefilmekspert Elias Eliot fortæller om filmen og sætter den i internationalt perspektiv.

Kontakt

Morten Tang
Presse- og redaktionsmedarbejder
Tlf. +45 2214 8940
mortent@dfi.dk