Ordet

Carl Th. Dreyers ’Ordet’, der er at finde på utallige top 100-lister over filmhistoriens mest centrale værker, dissekerer skarpt den dobbeltmoral, der opstår, når tro bliver til regler og vaner i stedet for følelser og hengivelse.

I et vestjysk sogn er grundtvigianeren Morten Borgen den største gårdejer. Den mellemste af hans tre sønner, Johannes, er blevet sindssyg og tror, han er Jesus. Den yngste søn kan ikke få lov at ægte datteren af lokalsamfundets indremissionske leder. Da den ældste søns kone, Inger, dør i barselssengen, beder hendes otteårige datter Johannes, om ikke han vil vække moderen til live igen. Barnets enfoldige tro får ham til at udvirke det mirakel, der gør alle interne kirkelige modsætninger ligegyldige.

Filmen er minimalistisk kølig i sin perfektion og en rejse ind i det næsten ordløse. ’Ordet’ blev Dreyers største kommercielle succes, og den vandt mere hæder og flere priser end resten af hans film tilsammen. 

Instruktør: Carl Th. Dreyer. Danmark 1955. DCP s/h. 120 min. Dansk tale. Tilladt over 15 år. Med Preben Lerdorff Rye, Birgitte Federspiel, Emil Hass Christensen, Henrik Malberg.

Forslag til formidling

Indled visningen med et oplæg om filmen og Carl Th. Dreyer af Dreyer-ekspert Casper Tybjerg.
 

Kontakt

Morten Tang
Presse- og redaktionsmedarbejder
Tlf. +45 2214 8940
mortent@dfi.dk

Hent stills og filmplakat