Vulkanudbrud, neorealisme og den første diva

FILMELSKERNES HIMMERIGE. Se skarpe restaurerede versioner af Roberto Rossellinis neorealistiske milepæl ’Paisà’, divaen Lyda Borelli i ’Love Everlasting’ og kortfilm af Vittorio De Seta. Restaurerede italienske filmperler rammer Cinemateket 15.-29. oktober.

”Il Cinema Ritrovato On Tour” er en omrejsende minifestival, der turnerer verden. Den rammer Danmark med seks kortfilm og to spillefilm fra perioden 1913-55 – alle skabt af store italienske instruktører og nyrestaurerede.

”Filmelskernes himmerige”. Med de ord omtalte den netop afdøde filmhistoriker og kunstnerisk leder Peter von Bagh (1943-2014), sin institution Il Cinema Ritrovato. Man kunne også kalde det en maskine, der gennem 28 år har båret historiske filmperler gennem tid og rum.

Om de turnerende film

Paisà
Roberto Rossellini betragtes som den italienske neorealismens fader. Denne filmbølge begyndte med hans egen ’Rom, åben by’ (1944). Første del i Rossellinis antifascistiske krigstrilogi, der også omfatter ’Germania anno zero’ (1948) og den billedstærke episodefilm ’Paisà’, der beskriver de allieredes fremmarch fra Sicilien til Po-sletten. Blandingen af løs vignetform og en historisk velkendt 'stor' fortælling gør den til dokument og drama i ét. En uklassisk film kendetegnet ved Rossellinis progressive blanding af skuespillere og amatører.

’Paisà’ vises onsdag den 15. oktober kl. 19.00 og tirsdag den 28. oktober kl. 16.30.

Love Everlasting
Filmens første diva var den italienske skuespillerinde Lyda Borelli. Med sin magnetiske aura blev hun i 1910’erne genstand for tilbedelse i en sådan grad, at man måtte opfinde et særligt udtryk for fænomenet: ’Borellismo’ eller Borelli-dyrkelse. I hendes debutfilm, ’Love Everlasting’ (1913), spiller hun en tragisk viljestærk skuespillerinde, der bl.a. bruger teaterscenen og rollen som Salome til at lægge pres på den elskede prins, som hun ikke kan få. Filmen vises med indspillet soundtrack.

’Love Everlasting’ vises onsdag den 15. oktober kl. 21.45 og onsdag den 29. oktober kl. 21.30.

Vittorio De Seta kortfilmsprogram
Vittorio De Seta har stået noget i skyggen af Rossellini og sin næsten-navnebror Vittorio De Sica. Men det er synd, for De Seta var en distinkt stemme i neorealismen og faktisk forankret i en mere klassisk antropologisk tilgang. Dette program rummer seks nyrestaurerede kortfilm fra De Setas elskede Sicilien – hvalfangst, høstarbejde, svovludgravning med håndkraft og vulkanudbrud på Etna. Direktøren for Det Italienske Kulturinstitut Fabio Ruggirello, vil den 16. oktober introducere kortfilmsprogrammet.

Vittorio De Seta kortfilmsprogram vises torsdag den 16. oktober kl. 19.15 (med introduktion) og lørdag den 18. oktober kl. 16.45.

Institutionen Il Cinema Ritrovato

Il Cinema Ritrovato, der direkte oversat betyder ”Den genfundne film(kunst)”, er primært en filmfestival, der hvert år finder sted i Bologna i juni/juli måned. Det er cinemateket i Bologna, som restaurerer filmene og sender dem ud på turné til resten af verdenen. Dette udvalg af film fra Il Cinema Ritrovato giver derfor en unik mulighed for at stifte bekendtskab med en passioneret filmnations værker.

Læs mere om filmserien og bestil billetter her.

Tid: ’Restaurerede italienske filmperler - Il Cinema Ritrovato On Tour’. 15.-29. oktober.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34